Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Μανιάτης (ΥΠΕΚΑ): Έως το 2015 οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Στο χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης.


Στο περιθώριο συνεδρίου στα Τίρανα, ο Γ. Μανιάτης προανήγγειλε την έναρξη των διαγωνισμών για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη το 2014 ή το 2015.


«Περί τα τέλη του 2013, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων των σεισμικών ερευνών, θα προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα, η οποία θα μας επιτρέψει να οριοθετήσουμε τις περιοχές που θα προκηρυχθούν εντός του 2014-15» διαμήνυσε επιπλέον.

Όσον αφορά την συνεργασία Ελλάδας και Αλβανίας στον τομέα της ενέργειας, ο Γ. Μανιάτης εξήρε την συνεισφορά του αγωγού ΤΑΡ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα, το εγχείρημα ως ιστορική ευκαιρία για την περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη και το αμοιβαίο όφελος.

«Η υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ καθιστά τις χώρες μας πύλες εισόδου του Αζερικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης και αναβαθμίζει την γεωπολιτική σημασία των δύο χωρών. Ο αγωγός, συνολικού μήκους 870 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 550 χιλιόμετρα σε Ελληνικό έδαφος, ενισχύει την προοπτική των δύο χωρών να καταστούν ο κατεξοχήν διαμετακομιστικός κόμβος στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Ο ΤΑΡ θα προωθήσει τη χρήση φυσικού αερίου σε νέες περιοχές κατά μήκος της διαδρομής του και θα δρομολογήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την επέκταση αυτού στην Αλβανία.

Επίσης, ο ΤΑΡ θα διασυνδέει την ελληνική και την αλβανική με την αγορά αερίου της Ιταλίας και κατ ‘επέκταση με τις ώριμες αγορές της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο ο TAP θα προωθήσει τη ρευστότητα και διαφάνεια λειτουργίας των εθνικών μας αγορών, μέσω της διασύνδεσης των με τους ώριμους ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του TAP συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών για ανταγωνιστικότερες τιμές και ευνοϊκότερους όρους για τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία. Εξίσου η ικανότητα λειτουργίας σε αντίστροφη ροή του TAP ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και αλβανικής αγοράς ενέργειας. Εξασφαλίζει επίσης σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών, καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα προμήθειας, σε περίπτωση ανάγκης, φυσικού αερίου από την Ιταλική αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά.




www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...