Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

«Απελευθέρωση» της ΔΕΗ και από τα τέλη υπέρ ΕΡΤ, δήμων


Μείωση τελών υπέρ ΕΡΤ και δήμων, αλλά ακόμα και αποδέσμευσή τους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στο τραπέζι των συζητήσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η αποδέσμευση των τιμολογίων ρεύματος από τα διάφορα τέλη που τα επιβαρύνουν αποτελεί πάγιο αίτημα των εμπλεκόμενων φορέων εδώ και κάτι χρόνια.

Αύξηση τιμών για να γίνουν ανταγωνιστικοί οι ιδιώτες...Το ζήτημα ανοίγει τώρα και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς με συνέντευξή της στη «Real News» ειδικά για το τέλος της ΕΡΤ τονίζει ότι «πρέπει να μειωθεί», σημειώνοντας πως «ένα ποσό του τέλους αυτού θα μπορούσε να πάει στο ειδικό τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να τις προωθήσουμε», καταλήγοντας πως πρέπει να συζητηθεί και με τον αρμόδιο υπουργό, δηλαδή τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο.

Ο λογαριασμός πάει... αλλού

Οι διοικήσεις της ΔΕΗ έχουν επισημάνει επανειλημμένως το γεγονός ότι από τους λογαριασμούς ένα μικρό ποσοστό αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και η μεγάλη δαπάνη προέρχεται από τα τέλη υπέρ ΕΡΤ και δήμων. Εν τούτοις η αποδέσμευση των τελών αυτών από τους λογαριασμούς είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς ούτε η ΕΡΤ αλλά ούτε καν οι δήμοι έχουν τον μηχανισμό είσπραξης των ποσών αυτών. Ειδικά στην περίπτωση των δήμων, παράγοντες της Επιχείρησης επισημαίνουν ότι «τα τέλη αυτά μπορεί να αποτελούν αντικίνητρο, αλλά μας εξυπηρετούν κιόλας», αναφερόμενοι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τοπικοί άρχοντες δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους, οπότε η ΔΕΗ τα παρακρατεί από τα τέλη υπέρ αυτών.

Ανεξαρτήτως στο πού θα καταλήξει τελικώς η κυβέρνηση για τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, το θετικό είναι το ζήτημα ανοίγει. Οπως άνοιξε και το θέμα των τιμολογίων, με το «κοινωνικό τιμολόγιο». Κίνηση αναγκαία, κατά τους επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενόψει της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων, που βάσει Μνημονίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση μέσα στον Σεπτέμβριο και για το οποίο -κατά πώς λένε αρμόδιοι παράγοντες- δεν υπάρχει θέμα παράτασης.

Κατακόρυφη αύξηση από τις αρχές του 2011

Η αναδιάρθρωση των τιμολογίων αναμένεται να πέσει βαριά στις πλάτες των ελληνικών νοικοκυριών, που θα δουν σύντομα να αυξάνει κατακόρυφα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σημερινές τιμές πώλησης στην Ελλάδα είναι μακράν χαμηλότερες των ευρωπαϊκών (βλ. δημοσίευμα «Ε» περασμένου Σαββάτου 7 Αυγούστου), καθώς τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση για λόγους κοινωνικής πολιτικής.

Οι τιμές θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο στις αρχές του 2011 να αυξάνουν κατακόρυφα για τους περισσότερους από τους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές, προκειμένου η ΔΕΗ να ανακτήσει το μερίδιο που έχασε από ιδιώτες προμηθευτές στη χονδρική αγορά, αλλά και για να αναμορφωθεί η αγορά ως προς το κομμάτι της παραγωγής, ώστε να έχουν κίνητρο να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου και σήμερα ζημιώνονται μην μπορώντας να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ στο κόστος παραγωγής.

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα ανοίξει άμα τη επιστροφή των κυβερνητικών στελεχών από τις θερινές διακοπές τους. Για την ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωράει με ενιαία πολιτική γραμμή, μετά και την παράταση μέχρι τα τέλη του έτους που πήρε από την τρόικα και η οποία αφορά την απελευθέρωση της αγοράς και όχι την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εκ της οποίας το 51% θα παραμείνει στο κράτος, καθώς και ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων.

Το αργότερο τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και το πλήρες σχέδιο για τη ΔΕΗ, όπως και τις θέσεις της σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις εγχώριες πηγές και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. * ENET.GR
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...