Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στο «κόσκινο» της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η αγορά αλεύρων



Αθήνα: Θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά των αλεύρων δεν θα επιτραπούν το υπουργείο Οικονομίας παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ήδη παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση για να παρέμβει αν χρειασθεί.
Την εμπλοκή της το υπουργείο έκρινε απαραίτητη κατόπιν δηλώσεων παραγόντων του κλάδου τις οποίες ερμήνευσε ως συστάσεις για εναρμονισμένες αυξήσεις.
Η άμεση αυτή αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας γίνεται εν μέσω της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί το υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού (5,5% τον Ιούλιο).
Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις παραγόντων από τα υπουργεία Οικονομίας, αλλά και Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξεταστεί το θέμα και να αποφασιστούν δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ ήδη διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι στην αγορά.
«Υπάρχει επάρκεια»
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών, εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσέν επιβεβαιώνει ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που επέβαλε η Ρωσία θα έχει «σχεδόν μηδενική» επίπτωση στην αγορά της ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
»Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών», δήλωσε ο κ. Βενσέν.
«Αδικαιολόγητες αυξήσεις»
Ωστόσο, αρτοποιοί έλαβαν ήδη τιμολόγια με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές τους.
«Οι αυξήσεις των αλεύρων, αυτή τη στιγμή, δεν είναι δικαιολογημένες. Ενώ έχουν αγοράσει το σιτάρι από τον Έλληνα αγρότη από 8 έως 12 λεπτά, βρήκαν ως ευκαιρία το εμπάργκο της Ρωσίας, που εκτίναξε την παγκόσμια αγορά στα ύψη, για να δικαιολογήσουν αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ενώ η ελληνική παραγωγή μαλακού σιταριού είναι επαρκέστατη μέχρι τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2011, μερικοί πιέζουν να κάνουν αυξήσεις στα άλευρα έως και 20%».
«Εμείς καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές των αλευροβιομηχανιών και ζητάμε από την Πολιτεία να πάρει θέση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση και σε αυτές τις πρακτικές, αυτή τη χρονική στιγμή».
Αυστηρό μήνυμα
Συνάντηση με τους συνδέσμους αλευροβιομηχάνων είχε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στέφανος Κομνηνός.
«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα» δήλωσε ο κ. Κομνηνός.
Επίσης τόνισε ότι εναρμονισμένες πρακτικές δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές, «γι' αυτό και ήδη ασχολείται με το θέμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...