Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

«Πνίγηκε» η αγορά από ακάλυπτες επιταγές

Παρότι οι τραπεζικές στρόφιγγες έχουν κλείσει για τα καλά όσον αφορά την έγκριση μπλοκ επιταγών στους πελάτες τους και παρά την ανοχή των συναλλασσομένων επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να μην σφραγίζουν οι επιχειρήσεις τους πελάτες τους με ευκολία, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ οι «πέτσινες» επιταγές ανήλθαν στα 920 εκατ. ευρώ έναντι 731 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα του 2010. Μόνο το μήνα Μάιο οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τις 15.205 και είχαν αξία 164,91 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε αξία κατά 21% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Μεγάλη είναι εξάλλου η αύξηση στις διαταγές πληρωμής, τόσο για επιταγές, όσο και ακόμη για ενοίκια επιχειρήσεων και καταστημάτων. Καθημερινά στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας κατατίθενται εκατοντάδες διαταγές πληρωμής κυρίως από Τράπεζες και δευτερευόντως από ιδιώτες για οφειλέτες που στην πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίες και εμπορικές επιχειρήσεις.

Η έξαρση του φαινομένου αποδίδεται καθαρά στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αφού τα στοιχεία για την τελευταία διετία επιβεβαιώνουν ότι ακόμη και οι πλέον εύρωστες επιχειρήσεις παρουσιάζουν αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πολλοί Εμπορικοί  Σύλλογοι απευθύνουν  εκκλήσεις για  ανοχή και να εξαντλούνται όλα τα χρονικά περιθώρια σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Βασικό αίτημα να μην καταχωρούνται οι επιχειρήσεις στη λίστα του «Τειρεσία» για μία ακάλυπτη επιταγή, αλλά να δίνεται παράταση χρόνου ώστε οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν τρόπους να ορθοποδήσουν.

Ο Τειρεσίας έχει γίνει «φόβος και τρόμος», καθώς οι ακάλυπτες επιταγές είναι ο πρώτος και κυριότερος λόγος για το «μουτζούρωμα» μίας επιχείρησης.

Στην πλειονότητα τους πλέον οι έμποροι αναγκάζονται να κάνουν παραγγελίες πρώτων υλών και διαφόρων εμπορευμάτων με το σταγονόμετρο.

H μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών επιβεβαιώνει το οικονομικό «στέγνωμα» που πλήττει την αγορά και το γεγονός ότι δεν έχει στηριχθεί με ρευστό η οικονομία, αν και τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν ότι πλέον «θα σταθούν όρθιοι όσοι έστω και με δυσκολία μπορούν τελικά να επιβιώσουν».

Η κρίση στην αγορά είναι τέτοια, που από 30 ημερών κάποτε, οι επιταγές έχουν φτάσει σήμερα να είναι ακόμη και 12μηνες- με μέση διάρκεια τους επτά μήνες.

Οι επαγγελματίες έχουν πολλές φορές ζητήσει την αναδιάρθρωση του «Τειρεσία», ώστε το όλο σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο απέναντι στους μικροοφειλέτες, που απλά καθυστερούν για ένα διάστημα τις εξοφλήσεις και αυστηρότερος απέναντι στους επιτήδειους, όμως η πρόταση παραμένει προς διερεύνηση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...