Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

«Όχι» στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, είπαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς

Θετικές, ως επί το πλείστον, γνώμες στο σύνολο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την θέσπιση κανόνων ρύθμισης της αγοράς, έντονες αντιρρήσεις για... την ρύθμιση λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές και παρατηρήσεις στις διατάξεις για τις λαϊκές αγορές, εξέφρασαν φορείς που ακροάστηκε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Απέναντι στις διαφωνίες των εμπλεκόμενων φορέων, ειδικώς για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρέπεμψε στην χθεσινή του ομιλία κατά την οποία χαρακτήρισε «μύθους» τα οκτώ βασικά σημεία αντιθέσεων, που - όπως είπε - καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη. Με αιχμή την αμφισβήτηση - από εκπροσώπους φορέων - ύπαρξης της μελέτης του ΟΟΣΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε για τα στοιχεία αυτής, σύμφωνα με τα οποία το μέτρο αποτελεί πανευρωπαϊκή τάση και προκύπτουν σαφή οφέλη προς χάριν του ανταγωνισμού. Ταυτοχρόνως ζήτησε να μην τίθεται εν αμφιβόλω η ύπαρξη της μελέτης, δεδομένου ότι έχει αποσταλεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ( ΕΣΕΕ) ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδηςεξέφρασε την έντονη διαφωνία του για άνοιγμα όλων των καταστημάτων Κυριακή, δήλωσε, όμως, ότι πρέπει να μένουν με νόμιμο τρόπο (όχι όπως άναρχα γίνεται) ανοιχτά τα μαγαζιά σε παραθεριστικές περιοχές. Αφού τόνισε «έχουμε 52 λόγους και επιχειρήματα να υποστηρίξουμε τη θέση μας», ζήτησε «να προσεγγιστούν τα πράγματα ρεαλιστικά», προτείνοντας να εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο για έξι ή επτά Κυριακές για να αξιολογηθεί στην πράξη.

Ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) τοποθετήθηκε ιδιαιτέρως αρνητικά στο θέμα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι προχωρεί χωρίς μελέτη επιπτώσεων, χωρίς να διερευνήσει τις νομικές πτυχές του εγχειρήματος και χωρίς να ακούει τους εμπλεκόμενους.

«Εάν αγαπάτε τους μικρούς, πάρτε απόφαση τις 7 Κυριακές να ανοίγουν μόνοι οι μικροί. Πάρτε απόφαση στις 4 εκπτωτικές περιόδους, τις 2 να ανοίγουν οι μικροί. Αλλά θέλετε να τελειώνετε με μας. Δεν σας φτάνουν οι 120.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν τα τρία τελευταία χρόνια».

Αναφανδόν υπέρ της ρύθμισης τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Γ. Βερνίκος, ο οποίος τόνισε πως οτιδήποτε συμβάλει στην τουριστική κίνηση είναι θετικό και πρόσθεσε ότι περίπου δύο εκατομμύρια Έλληνες έχουν άμεσα σχέση με τον τουρισμό και ενισχύεται το επάγγελμά τους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Π.Ε.) Αντώνης Μακρής εξέφρασε πλήρη συμφωνία για την εφαρμογή του μέτρου, τονίζοντας πως οι αγορές είναι για να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, όχι τους έμπορους και τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε πως η διάταξη είναι υπέρ του ανταγωνισμού, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και είπε χαρακτηριστικά ότι «εκείνοι που ανοίγουν παράνομα δεν μπορεί να ζητούν να ανοίξουν οι άλλοι».

Εκ μέρους των ιδιωτικών υπάλληλων, ο γενικός γραμματέας Θάνος Βασιλόπουλος τάχθηκε σαφώς κατά και ανέφερε πως με την ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτυπώσει μια εικονική πραγματικότητα, ότι υπάρχει δουλειά και ζήτηση και τις Κυριακές, ενώ η κατάσταση είναι τραγελαφική: έχουμε 1,5 εκατ. άνεργους και το 35% των απασχολούμενων στο εμπόριο έχει μήνες να πληρωθεί.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ως προς τις εργασιακές συνθήκες με την άνθιση της εκ περιτροπής εργασίας.

Διορθωτικές αλλαγές στη ρύθμιση για τις λαϊκές αγορές, ζήτησαν ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ν. Αμανατίδης, ο Παντελής Μόσχος (Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών), ο Κ. Κακαράντζας (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών) και το μέλος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης ο οποίος ζήτησε η αρμοδιότητα να περάσει στους δήμους.

Τις παρατηρήσεις του για τις ρυθμίσεις που αφορούν στις οργανώσεων καταναλωτών εξέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρ Τσιαφούτης και Ηλίας Κοκουγιάννη.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...