Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ξεκινά η αποστολή εκκαθαριστικών

Σημαντικά μειωμένος ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα

Σημαντικά μειωμένο, στα 175 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό  ποσό των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των πρώτων 780.000 φετινών φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία, την ώρα που την περσινή χρονιά από την εκκαθάριση των πρώτων 900.000 δηλώσεων είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 820 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, πέραν του ότι τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 78,6% σε σχέση με πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών προβληματίζει και το γεγονός ότι τα έσοδα αναμένεται να εισπραχθούν με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω του πρωτοφανούς αλαλούμ στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών να ολοκληρώνεται γύρω στα τέλη Ιουλίου.

Επιπλέον, αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν φόρους φέτος θα είναι αρκετά λιγότεροι  σε σχέση με πέρυσι.

Από το πρώτο κύμα των εκκαθαριστικών προκύπτει ότι περίπου 1 στους 3 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις 1 στους 13 θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα από τους 780.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, μόνο οι 253.000 (32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους και μόλις 57.000 περίπου (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου.

Οι υπόλοιποι 470.000 περίπου φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσό του φόρου που αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε 3 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου, η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου.

Εάν το συνολικό χρεωστικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ.

Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Στον καθέναν αντιστοιχεί, δηλαδή, κατά μέσον όρο επιστροφή φόρου 263 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...