Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Δ. Μαρινόπουλος

Starbucks logoImage via WikipediaΠέθανε σε ηλικία 92 ετών ο ένας από τους δύο ιδρυτές των επιχειρήσεων της οικογένειας Μαρινόπουλου, ο Δημήτρης Μαρινόπουλος. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 1919 και μαζί με τον δίδυμο αδερφό του το 1949 δημιούργησαν την φαρμακοβιομηχανία «Φαμάρ» και στη συνέχεια την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Το 2000 έγινε η συγχώνευση με την γαλλική εταιρεία Carrefour δημιουργώντας την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.
Ο ελληνικός όμιλος έχει επεκτείνει της δραστηριότητές του και στην εστίαση μέσω της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Α.Ε., εταιρεία η οποία είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου Μαρινόπουλου με τη Starbucks Coffee International, θυγατρική της εταιρείας Starbucks Coffee Company.
Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στην Αθήνα.
Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Φαρμακευτικό & χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πήρε τον διδακτορικό του τίτλο στις φυσικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όντας υπότροφος του Γαλλικού κράτους.
Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για το μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, δημιούργησε με τον αδελφό του τη ΦΑΜΑΡ και μερικά χρόνια αργότερα την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Εκτός από την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμμετείχε, όπως και όλοι οι άνθρωποι της γενιάς αυτής, στην ανάπτυξη & εξέλιξη της εποχής του και παρακολούθησε από κοντά όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον περασμένο αιώνα. ’μεση συνέπεια αυτού ήταν το κοινωνικό ενδιαφέρον να έχει πάντα πρωταρχικό ρόλο στην επαγγελματική του δραστηριότητα.
Παράλληλα, είχε ενεργή συμμετοχή και στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.
Από το 1956 διατέλεσε μέλος του ΣΕΒ ενώ από το 1966-1970 πρόεδρος του Συνδέσμου. Μεταξύ 1970-1974 αναγκάστηκε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, να αφήσει τη θέση αυτή, την οποία επανέκτησε από το 1974-1978.
Στο τέλος της θητείας του, δημιούργησε με κάποιους συνεργάτες το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών).
Διατέλεσε μέλος Δ.Σ. στο "Αλουμίνιο της Ελλάδος", στην "Air Liquide", "Pirelli" κ.α. καθώς επίσης μέλος Δ.Σ. των τραπεζών: ΕΤΕ, Alpha Bank  , ΕΤΕΒΑ, ΕΤΒΑ & στην Ελληνογαλλική τράπεζα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...