Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Γιατί καταρρέουν ο χρυσός και το ασήμι - Η μεγαλύτερη πτώση από το 1980


Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο χρυσός τη Δευτέρα, με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τη δεκαετία του 1980 διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 1.400 δολ. ανά ουγγιά.

Σοβαρές απώλειες κατέγραψε και το ασήμι με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει 2,97 δολ. ή 11% στα 23,36 δολ. ανά ουγγιά. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τον Οκτώβριο του 2010.

Το συμβόλαιο του χαλκού έχασε σχεδόν 8 cents ή 2,3% στα 3,27 δολ. η λίβρα.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 140,30 δολ. ή 9,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.361,10 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα χαμηλά της ημέρας διολίσθησε μέχρι τα 1.355,30 δολ. ανά ουγγιά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 1983, ενώ σε όρους δολαρίων είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1980.

Ο χρυσός έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή με μεγάλες απώλειες 4,1% στα 1.501,40 δολ. ανά ουγγιά. Με την πτώση της Παρασκευής ο χρυσός βρέθηκε να χάνει 20,5% από το ρεκόρ των 1.888,70 δολ. ανά ουγγιά που σημείωσε τον Αύγουστο του 2011 διολισθαίνοντας σε περιοχή bear-market, σύμφωνα με το capital.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι στις αγορές επικρατεί ανησυχία ότι η ζήτηση στην Ασία -η οποία βοήθησε να σκαρφαλώσει ο χρυσός όλα τα προηγούμενα χρόνι - ενδεχομένως να αποδυναμώνεται.

Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η οικονομία επιβράδυνε το πρώτο τρίμηνο με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση, από 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 8%.

Την ίδια στιγμή στην Ινδία φορείς της αγοράς προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολύτιμο μέταλλο λόγω των μεγάλων ρευστοποιήσεων.

Οι αναλυτές σημειώνουν ταυτόχρονα ότι οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω εκτιμήσεων ότι η αμερικανική Federal Reserve ενδεχομένως να αποσύρει νωρίτερα τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και μετά την είδηση ότι η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε πωλήσεις χρυσού προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της.

Οι αιτίες

Μια από τις αιτίες είναι η άνοδος του δολαρίου. Η στροφή των επενδυτών προς το αμερικανικό νόμισμα από τις αρχές του 2013, έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυρή πτώση των εμπορευμάτων.

Η άνοδος του δολαρίου λειτουργεί αποπληθωριστικά για την παγκόσμια οικονομία και αυτό μειώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα πολύτιμα μέταλλα χάνουν την αίγλη τους.

Οι κεντρικές τράπεζες του Νότου ξεπουλούν τα αποθέματά τους σε χρυσό και αυτό είναι ικανό να προκαλέσει τις ισχυρές πιέσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Πολλές χώρες και κυρίως η Αμερική και η Γερμανία επιδίδονται σε έναν αγώνα για την συγκέντρωση όλο και περισσότερου χρυσού. Αυτό έχει πολλές προεκτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει. Σίγουρα όμως, είναι καλύτερο να συγκεντρώνεις χρυσό στα $1200 και $1300 παρά στα $1800.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...