Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εθνική και Eurobank: Τρικλοποδιά στο deal


Φρένο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank βάζουν αιτιάσεις της τρόικας εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν κρίσιμη μία θετική κατάληξη του deal για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το αμέσως επόμενο διάστημα, ιδίως δεδομένου ότι έχει ήδη ανακοινωθεί και δρομολογηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας. 

Το θεωρητικό πλαίσιο

Τους τελευταίους 6 μήνες, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί παράγοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μεγάλα τραπεζικά σχήματα τα οποία θα θεωρούνται too big to fail (πολύ μεγάλα για να αποτύχουν). Με άλλα λόγια, με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατές ελεγχόμενες χρεοκοπίες προβληματικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται μία τάση διαχωρισμού των επενδυτικών τραπεζών από τις εμπορικές, ώστε οι καταθέσεις των τελευταίων να μένουν αλώβητες από τα ρίσκα των πρώτων.

Η ελληνική περίπτωση

Μέσα σε αυτό το κλίμα ωστόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καλείται να διαχειριστεί δύο ανάγκες προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι οποίες σχετίζονται αφενός με την προοπτική μιας πιο δυναμικής παρουσίας στον διεθνή ανταγωνισμό μέσω ενός μεγαλύτερου σχήματος, αφετέρου με αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της συνένωσης δυνάμεων.

Φρένο από την τρόικα

Ωστόσο, η τρόικα προβάλλει ενστάσεις σύμφωνα με τις οποίες μία συγχώνευση των δύο τραπεζών θα πρέπει να προηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος η οποία κατά τη γνώμη της τριμερούς δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι οι δύο τράπεζες μαζί γεννούν μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες τόσο σε επίπεδο οικονομικής στήριξης μέσω της ανακεφαλαιοποίησης (άνω των 15,5 δις) όσο και σε επίπεδο μελλοντικής πώλησης σε νέο επενδυτή η οποία σε αυτήν την περίπτωση θα καταστεί λιγότερο εφικτή.

Όλα ανοιχτά

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρουν ότι η τρόικα δεν ζητεί την ακύρωση του deal, αλλά επιθυμεί μία πληρέστερη ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους. Το ζήτημα φαίνεται ότι παραπέμπεται προς επίλυση σε πολιτικό επίπεδο, με ημέρα – ορόσημο την Κυριακή, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...