Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Συγκαλούνται τα ΔΣ Εθνικής-Eurobank

Μέχρι τέλη Απριλίου η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών


 Τη σύγκλιση των διοικητικών τους συμβουλίων, για αύριο Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουν χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τους, μετά τις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ανακοίνωσαν σήμερα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, οι οποίες μέχρι χθες το απόγευμα βρίσκονταν στην τελική φάση μεταξύ τους συγχώνευσης. Μία διαδικασία η οποία ανεστάλη και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν, πλέον, από τον κοινό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, όσο και της Eurobank, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.

Όπως, άλλωστε, τόνισε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε χθεσινή της ανακοίνωση, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Απριλίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει, ήδη, προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι, επομένως, πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού προγράμματος, τονίζει η ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα τέλη Απριλίου, ανάλογα με τις εξελίξεις στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναδιαμόρφωση του εγχώριου τραπεζικού χάρτη και των δυνάμεων που τον συνθέτουν, χωρίς κανείς να μπορέσει με απόλυτη ακρίβεια να εκτιμήσει πώς τελικά θα διαμορφωθεί.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες έχουν, ήδη, οριστεί οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να αποφασίσουν τις αυξήσεις μετοχικών τους κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις διοικητικών στελεχών τους, εκφράζεται η απόλυτη αισιοδοξία ότι θα διατηρηθεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας, καθώς θα καταστεί εφικτή η κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται, κυρίως, στην επιχειρηματική πορεία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank και στο ρόλο που θα διαδραματίσουν μέσω του ΤΧΣ στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Πάντως, αυτό που τονίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...