Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΕΣΕΕ: Ζητά την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

Απλούστευση διαδικασιών και λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εμπορική επιχειρηματικότητα, όσο και σε ειδικά θέματα και τομείς παρέμβασης διοικητικών οργάνων όπως η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Δημοτική Αστυνομία, το Υπαίθριο Εμπόριο και αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Εμπορίου ζήτησε το προεδρείο της ΕΣΕΕ από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσο - Κωνσταντίνο Βολουδάκη.

Η συνάντηση του υφυπουργού με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για την πραγματοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Οι θέσεις που υποβλήθηκαν από την ΕΣΕΕ είναι οι εξής:

- Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε όλο το φάσμα των μορφών του εμπορίου, εισαγωγικού και εξαγωγικού, χονδρικού και λιανικού, διαμετακομιστικού και εφοδιαστικού. Με τον τρόπο αυτό, η ΓΓΕ θα μετατραπεί σε στρατηγικό και αναπτυξιακό εργαλείο, εξαιρετικά χρήσιμο για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις.

- Περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Αγορανομικού Κώδικα, συνέχιση της προσπάθειας για αναμόρφωση του εταιρικού και του πτωχευτικού πλαισίου και άρση της σχετικής γραφειοκρατίας.

- Νέα νομοθεσία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα.

- Συμπλήρωση πλαισίων για το leasing και το factoring και εισαγωγή πλαισίου για το franchising.

- Επιτάχυνση της διοικητικής δικαιοσύνης και αναμόρφωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

- Περαιτέρω θεσμικός εξοπλισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού με σκοπό να ενεργοποιηθεί για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.

- Θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού προστασίας από την διακίνηση προϊόντων απομίμησης σήματος, με την σύσταση ενός διοικητικού «Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Προϊόντων Απομίμησης Σήματος». Το σώμα θα αποβλέπει στον έλεγχο αυθεντικότητας και ποιότητας των προϊόντων επώνυμου σήματος, από πρόσωπα με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα.

- Μεταφορά της εποπτείας των επιτροπών του άρθρου 7Ε ν. 2323/1995, από τις Περιφέρειες στην νέα Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

- Ενοποίηση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών (ΕΛΑΣ, Δημοτικές, Τουριστικές κ.λπ.) υπό ενιαία αρχή, όπου και αν εδρεύουν.

- Ενίσχυση των τελωνειακών υπηρεσιών, προκειμένου να καταπολεμηθούν αφενός το εμπόριο απομιμητικών προϊόντων, αφετέρου να σταματήσει η αιμορραγία συναλλάγματος, που διαφεύγει προς όλες τις γειτονικές χώρες από την μόδα των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών και των τουριστών να μεταβαίνουν στις αγορές τους και να προμηθεύονται μεγάλους όγκους προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές, τόσο για ίδια κατανάλωση όσο και για περαιτέρω ιδιωτική διάθεσή τους στη χώρα μας.

- Μεταφορά της ρυθμιστικής αρμοδιότητας για τη λειτουργία των περιπτέρων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

- Διατήρηση και ενίσχυση των Δημόσιων Υπηρεσιών και υποδομών στις τουριστικές και εποχιακές αγορές.

- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών Επιτροπών διακανονισμού των εμπορικών μισθώσεων. Συμμετοχή των εμπόρων στην σύνθεσή τους και διεύρυνση της αρμοδιότητάς τους, ώστε να εξετάζουν μισθώσεις που έχει παρέλθει έτος από την έναρξη της μίσθωσης.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...