Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Καλύτερος επενδυτής ο χιμπατζής


Οι επιλογές μετοχών με τυχαίο τρόπο αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τους δείκτες με βάση την χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι ένας χιμπατζής μπορεί να επενδύει πιο αποτελεσματικά από έναν άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη του Cass Business School του Λονδίνου που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. 

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις ΗΠΑ από μήνα σε μήνα για την περίοδο από το 1968 έως και το 2011.

«Κάναμε μια προσομοίωση με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής που συνίστατο στο να επιλεγεί (από ένα πρόγραμμα υπολογιστή) με τυχαίο τρόπο ένα δείγμα 1.000 μετοχών, κάτι που ισοδυναμεί με μια διαδικασία εκτίμησης των ικανοτήτων ενός χιμπατζή να επενδύει στην αγορά", εξήγησε ο Άντριου Κλερ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Στη μελέτη επαναλήφθηκε η τυχαία διαδικασία επιλογής δέκα εκατομμύρια φορές για καθένα από τα 43 αυτά έτη, όπως ανέφερε ο κ. Κλερ.

Το συμπέρασμα ήταν ότι «σχεδόν όλοι οι 10 εκατομμύρια χιμπατζήδες-διαχειριστές κεφαλαίων είχαν επιδόσεις ποιοτικώς καλύτερες σε σύγκριση με τους σταθμισμένους δείκτες της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης» που χρησιμοποιούνται από πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...