Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Απώλειες στην αγορά του χονδρικού εμπορίου ένδυσης και υπόδησης το 2012


Λόγω της ύφεσης, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.

Απώλειες στην αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης, κυρίως επωνύμων, το 2012 διαπιστώνει μελέτη της Hellastat. Η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, έχουν αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ψυχολογία των καταναλωτών που περιορίζουν όλο και περισσότερο τις αγορές τους, επισημαίνεται στην έρευνα.

Σύμφωνα με το δείκτη όγκου της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 ο τομέας ένδυσης-υπόδησης κατέγραψε υποχώρηση 18,8% (η μεγαλύτερη απώλεια συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους του λιανικού εμπορίου), ενώ τους πρώτους 8 μήνες του 2012 η πτώση έγινε εντονότερη (-21,5% σε ετήσια βάση). Η σωρευτική μείωση σε σχέση με το 2005 ανέρχεται σε περίπου 30%.

Εταιρείες αντιπρόσωποι επώνυμων εμπορικών σημάτων βρίσκονται, σύμφωνα με τη Hellastat, σε διαδικασία πτώχευσης, έχοντας απωλέσει τα δικαιώματα διακίνησης των εν λόγω brands. Ενδεικτικά, η Ridenco δεν διακινεί πλέον τις μάρκες Timberland και Nautica που αντιπροσώπευε για χρόνια ενώ οι Burberry και D&G διακινούν τα προϊόντα τους απευθείας στην ελληνική αγορά, μετά την πτώχευση της Γαβαλάς Α.Ε.

Επιπλέον, οι εταιρείες, σύμφωνα με τη Hellastat, είναι αντιμέτωπες με τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις που προκαλούν οι εισαγωγές ενδυμάτων χαμηλού κόστους από ασιατικές κυρίως χώρες (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν κ.ά.), ενώ πολλά από αυτά τα προϊόντα εμπορεύονται παράνομα. Σημαντικό κανάλι διανομής για τους χονδρεμπόρους αποτελούν πλέον τα εκπτωτικά καταστήματα, τα οποία προσφέροντας ελκυστικές τιμές δεικνύουν ανθεκτικότητα στη κρίση.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 68 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2011 υποχώρησε για τρίτη διαδοχική χρονιά κατά 10,1%, στα 934,51 εκατ. ευρώ. Το 80% των εταιρειών σημείωσαν κάμψη πωλήσεων, με τη μέση κάμψη να διαμορφώνεται σε -15,9%.

Εξαιρουμένης της Puma Hellas AE, της οποίας τα βελτιωμένα αποτελέσματα δημιουργούν μεταβολές στο δείγμα, οι προ φόρων ζημιές σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 47,65 εκατ. ευρώ. Το 51% των επιχειρήσεων χονδρικής εμπορίας ήταν ζημιογόνες, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από κέρδη την προοηγούμενη χρονιά.

Το περιθώριο μικτών κερδών ενισχύθηκε οριακά σε 36,8%, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο. Το περιθώριο κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) υποχώρησε στο 5,5% ενώ το περιθώριο κερδών προ φόρων (ΚΠΦ) κατέστη αρνητικό (-1%).

Η γενική ρευστότητα σχηματίστηκε στο 1,3. Το εκτεταμένο διάστημα είσπραξης των απαιτήσεων (πάνω από 8 μήνες το 2011) και ο βραδύς ρυθμός διακίνησης αποθεμάτων (5 μήνες) οδήγησαν τον εμπορικό κύκλο στις 179 ημέρες. Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 2 προς 1.

Λόγω των επιδεινούμενων αποτελεσμάτων, η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) μειώθηκε σε μόλις 0,9% (από 3,6% το 2010).

kathimerini.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...