Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Προσφυγή Λαυρεντιάδη στο ΣτΕ για την ακύρωση προστίμων 135.000 ευρώ

Ο επιχειρηματίας, υποστηρίζει ότι η απόφαση της ΤΕ με την οποία του επιβλήθηκαν τα πρόστιμα πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου


Την ακύρωση των 12 προστίμων συνολικού ύψους 135.000 ευρώ τα οποία του επιβλήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΕ), μετά από έλεγχο στην τράπεζα Proton Bank, ζητεί με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. 

Ο επιχειρηματίας, που σύμφωνα με πληροφορίες, κρατείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, υποστηρίζει στην αίτηση που κατέθεσε στο ΣτΕ ότι η απόφαση της ΤΕ με την οποία του επιβλήθηκαν τα πρόστιμα πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι των προστίμων προηγήθηκε έλεγχος τη διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της ΤΕ, μετά την ολοκλήρωση του οποίου συντάχθηκε πόρισμα. Σε αυτό καταλογίζονταν στον Λ. Λαυρεντιάδη ότι ως πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank, άσκησε ανεπαρκή εποπτεία επί των υπαλλήλων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών της επίμαχης Τράπεζας, με αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από την τραπεζική νομοθεσία.

Ο επιχειρηματίας στην αίτηση που κατέθεσε στο ΣτΕ αναφέρει ότι η απόφαση της ΤΕ πρέπει να ακυρωθεί και γιατί παραβιάσθηκε το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως που προστατεύεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος.

Ακόμη, ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι σύμφωνα με τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νομολογία του ΣτΕ (παλαιότερες αποφάσεις του δικαστηρίου) η ΕΤ είναι ανεξάρτητη αρχή και οι συνεδριάσεις της επιτροπής πιστωτικών και ασφαλιστικών θεμάτων πρέπει να διεξάγονται δημόσια. Για το λόγο αυτό έπρεπε να είχε κληθεί να παρέχει εξηγήσεις σε δημόσια συνεδρίασης της επίμαχης επιτροπής.

Επιπλέον, ο κ. Λαυρεντιάδης επισημαίνει ότι η δίκη για τα πρόστιμα δεν είναι δίκαιη, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ. Τέλος, επισημαίνει ότι η επιτροπή που επέβαλλε τα πρόστιμα δεν είχε νόμιμη συγκρότηση και ως εκ τούτου δεν διαθέτει τα «εχέγγυα της ανεξαρτησίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...