Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

JP Morgan: Η Ελλάδα μάλλον δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται – Η λύση της προληπτικής χρηματοδότησης από τον ESM χωρίς νέο Μνημόνιο και τα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση από τη μη λήψη νέων μέτρων


Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα (27/9) η JP Morgan, μετά από ύφεση που έφθασε συγκεντρωτικά το 25% και θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να επέλθει πιο νωρίς μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

"Η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία" αναφέρει και εξηγεί ότι "όλα αυτά πηγαίνουν πίσω τις συζητήσεις για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας".

Αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί σε μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τον ESM παρά σε ένα νέο μνημόνιο που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές πολιτικές ωφέλειες στην Ελλάδα άλλα και γεωπολιτικά στην περιοχή, οδηγώντας σε φως στο βάθος του τούνελ.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι οικονομικές προσδοκίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν κι αυτό καταδεικνύεται από τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στις αυξήσεις των τραπεζών, σχολιάζει η JP Morgan.

Οι 4 πυλώνες κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού

Η χώρα παρουσιάζει χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, που μπορεί να καλυφθεί κατά 7 δισ. από το ΤΧΣ, από πωλήσεις κρατικής περιουσίας και από την έκδοση εντόκων ομολόγων. Παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μετακυλήσουν τις απαιτήσεις που έχουν για τα ελληνικά ομόλογα.

Με τα δεδομένα αυτά, το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί, κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 και 4,5% το 2016.

Αν όμως όλα αυτά επιτευχθούν υπάρχει η προϋπόθεση να υποκατασταθεί ένα νέο μνημόνιο με μια γραμμή χρηματοδότησης από τον ESM. Αν γίνει και αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να σημειώσει πραγματική πρόοδο στη δύσκολη διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας.

Κατά την άποψη των αναλυτών της JP, η αντιμετώπιση του χρέους δε μπορεί να καλυφθεί μόνο από την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές. Θα πρέπει να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή ζητώντας μικρότερα πλεονάσματα τη στιγμή που το Eurogroup δεν έχει ασχοληθεί με την αστάθεια που υπάρχει ακόμα στην ελληνική οικονομία.

Η ελάφρυνση του χρέους σε παρούσες αξίες έχει σημειωθεί με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων αλλά αυτό δεν έχει ακόμα ουσιαστικό αποτέλεσμα στα πρωτογενή πλεονάσματα.

"Μένει να δούμε τι θα κάνει το Eurogroup στις επόμενες συνεδριάσεις του", σχολιάζει η JP Morgan.

Η επιμήκυνση και τα διαρθρωτικά κεφάλαια

Όπως και να έχει μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους που έχουν στα χέρια της πια κατά 75% η τρόικα είναι πιθανή στα επόμενα χρόνια με τα εξής χαρακτηριστικά: μείωση επιτοκίων, αύξηση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων με παράλληλη διευκόλυνση των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ στο επίπεδο των κεφαλαίων για αναπτυξιακούς σκοπούς και αναδιάρθρωση της οικονομίας, καταλήγει.

Πηγή:  newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...