Δυνατότητα να συνεδριάζει ακόμη και χωρίς την παρουσία προέδρου, να ασκεί αποτελεσματικότερο έλεγχο στις αποφάσεις των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών, καθώς και να ενισχυθεί η ενίσχυση νομική προστασία των στελεχών και μελών του, είναι μερικές από τις αλλαγές που φαίνεται ότι προωθούνται στον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ με την άφιξη της τρόικας.
Σήμερα, Δευτέρα, η τρόικα συναντά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, και αντικείμενο της συνάντησης θα είναι φυσικά η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν» και ποιοι «χωλαίνουν», ποια εμπόδια βάζει η γραφειοκρατία και οι ΟΤΑ, το σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα, κλπ.
Ένα ωστόσο από τα θέματα που έχει κατά καιρούς τεθεί από την τρόικα, και αναμένεται να τεθεί και από την πλευρά του Ταμείου, αφορά την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του.
Και απʼ ότι φαίνεται το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση του Κωσταντίνου Μανιατόπουλου στη θέση του νέου προέδρου του Ταμείου, θα συνοδευτεί από νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη δομή και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η αποτυχία στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, αλλά κυρίως η παραίτηση τριών έως τώρα προέδρων από το Ταμείο (Κ. Μητρόπουλος, Τ. Αθανασόπουλος, Στ. Σταυρίδης), προσφέρει ισχυρά επιχειρήματα στην τρόικα, προκειμένου να πιέσει για αλλαγές στη δομή του.
Έτσι, η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου, όπως το να μπορεί να συγκαλείται το Δ.Σ. του ακόμη και χωρίς την παρουσία προέδρου. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον ο πρόεδρος δεν έχει εκτελεστικό ρόλο, δεν υπάρχει και λόγος να καθυστερούν οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, είτε επειδή εκείνος τελεί υπό παραίτηση, είτε επειδή απουσιάζει. Ακριβώς επειδή δεν έχει εγκριθεί ακόμη η τοποθέτηση του κ. Μανιατόπουλου, το Δ.Σ. του Ταμείου έχει να συνεδριάσει από τις... αρχές Αυγούστου.
Ένα δεύτερο θέμα που έχει τεθεί στο τραπέζι, αφορά στον αυστηρότερο έλεγχο από το Ταμείο των αποφάσεων που λαμβάνουν οι διοικήσεις των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές, οι διοικήσεις των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών αναβάλουν την υλοποίηση μιας αποφάσης που θεωρείται προαπαιτούμενο. Η τρόικα λοιπόν φέρεται να έχει ζητήσει ώστε το Ταμείο να έχει πιο αποφασιστικές αρμοδιότητες, με το σκεπτικό ότι ούτως ή άλλως είναι ο βασικός μέτοχος στον οποίο και έχει παραχωρηθεί το περιουσιακό στοιχείο.
Ένα άλλο θέμα που επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι, αφορά την ενίσχυση της νομικής προστασίας (immunity) των στελεχών και μελών του Δ.Σ. του Ταμείου από μελλοντικές προσφυγές, διώξεις και άλλες δικαστικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται