Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: Πεντακόσια εμπόδια για την Ελλάδα

Συνάντηση Χατζηδάκη - Ράιχενμπαχ


Υπουργικές αποφάσεις, νόμοι και προεδρικά διατάγματα περιλαμβάνονται στα 500 εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού που απαριθμεί ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του για την Ελλάδα. Το θέμα συζήτησαν - μεταξύ άλλων - ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράϊχενμπαχ, στη συνάντησή τους το απόγευμα της Τρίτης.

Στη σχετική έκθεση αξιολογείται ο ανταγωνισμός που αφορά σε τέσσερις τομείς: οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμός.

Ο ΟΟΣΑ χαρτογραφεί κατ’ αρχήν τα προβλήματα και θα αξιολογήσει τις υπερβολικές προστατευτικές ρυθμίσεις, όπως περιορισμοί στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά, φραγμοί εισόδου και εξόδου από ένα κλάδο, κανόνες που επιβάλλουν βιομηχανικοί και επαγγελματικοί κλάδοι και ρυθμίσεις περί ανωτάτων και κατωτάτων τιμών.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράϊχενμπαχ. Στις συνομιλίες τέθηκε και η διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η επανεκκίνηση των οδικών έργων και η ρευστότητα.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στα 500 εμπόδια που επισημαίνει ο ΟΟΣΑ συγκαταλέγονται η νομοθεσία που καθορίζει το μέγεθος των σιλό, επιβαρύνοντας τη βιομηχανική δραστηριότητα, και η νομοθεσία που προβλέπει ότι αν ένας αγρότης έχει πάνω από 20 στρέμματα γης, επιβάλλεται να έχει γεωπόνο.

Μετά τη συνάντηση της Τρίτης, ο επικεφαλής της Task Force σχολίασε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο θέμα των αυτοκινητόδρομων. «Γίνονται τα τελικά βήματα και σύντομα οι σχετικές συμβάσεις θα μπορούν να πάνε στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων θα συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία 1 - 2% του ΑΕΠ ετησίως και πως θα συμβάλλει στην απασχόληση.
Επισήμανε ότι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει επαφές με τους αρμόδιους επιτρόπους για το θέμα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα γνωρίζουμε ποιά θα είναι τα πρώτα στοιχεία από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από τις τράπεζες.

Ο Κωστής Χατζηδάκης εκτίμησε ότι το 2013 θα είναι τελευταία δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται αποτελούν τη βάση για να μπει η χώρα σε δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των καρτέλ και η λειτουργία του ανταγωνισμού.

Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...