Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτο δείγμα… θετικό: Αυξήθηκαν τα έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ σε 13%!

Τα πρώτα σημάδια από τα στοιχεία οκταμήνου εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, φέρνουν συγκρατημένο χαμόγελο στο πρόσωπο του οικονομικού επιτελείου, που δεν έβγαλε τα θετικά στοιχεία «παντιέρα».


Κι όμως το εγχείρημα δείχνει να πέτυχε...

Και η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής επέζησε και δεν είναι καν στην εντατική.

Για να καταλάβετε, παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο που μας πέρασε ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από 23% σε 13%, τα έσοδα από «Φ.Π.Α. λοιπών προϊόντων» όπως καταχωρούνται στα λογιστικά βιβλία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σ.σ. μια υποκατηγορία δηλαδή που αποτελεί τη μεγαλύτερη από αυτές των  εισπράξεων στην οποία  περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στην εστίαση) σημείωσαν υπέρβαση κατά 257 εκατ. ευρώ.

Στο επτάμηνο φέτος, πριν δηλαδή από την μείωση του ΦΠΑ, είχε καταγραφεί υπέρβαση εισπράξεων 163 εκατ. ευρώ, και στο οκτάμηνο, με τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καταγράφηκε αύξηση κατά 94 εκατ. ευρώ!

Μένει τώρα να δούμε ότι η αύξηση αυτή δεν ήταν περιστασιακή και συγκυριακή λόγω καλοκαιριού-τουρισμού. Αν "πολιτογραφηθεί" μόνιμη η αύξηση τότε θα μπορεί το οικονομικό επιτελείο να πει στην τρόικα ότι το "πείραμα πέτυχε" και θα μπορεί να ζητήσει ο Πρωθυπουργός μείωση και άλλων φόρων για να έλθει η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.

Γιώργος Νικολόπουλος / star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...