Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ICAP: «Βουτιά» 17,8% στις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών

Το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών στη χώρα μας, εν μέσω γενικότερου κλίματος ύφεσης, συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία του τα τελευταία χρόνια. Τα παραπάνω επισημαίνονται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.


Η αναπτυξιακή δυναμική των μεγάλων αλυσίδων, ώθησε τόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις όσο και μικρότερες αλυσίδες σε προσχώρηση σε αγοραστικούς ομίλους τα προηγούμενα χρόνια, ούτως ώστε να διασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και να αντεπεξέλθουν στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη βαθειά ύφεση στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας κάποιων παραδοσιακών αλυσίδων. Επιπλέον, οι μεγάλες αλυσίδες που παραμένουν στην αγορά έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών τους και της γενικότερης εταιρικής αναδιάρθρωσης, σε συγχωνεύσεις καταστημάτων και συρρίκνωση του δικτύου τους.

Η Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group , Σταματίνα Παντελαίου σημειώνει σχετικά με τις εξελίξεις της συγκεκριμένης αγοράς: «Το μέγεθος της αγοράς των αλυσίδων καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών ακολούθησε ανοδική πορεία κατά το χρονικό διάστημα 2000–2008 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,8%, ενώ την τελευταία τετραετία (2009-2012), επηρεασμένη από το γενικότερο κλίμα ύφεσης, κατέγραψε φθίνουσα πορεία. Το συνολικό μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς παρουσίασε μείωση 17,8% το 2012 σε σχέση με το 2011. Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις διαμορφούμενες τάσεις, η αξία της αγοράς θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία και το 2013».

Όσον αφορά τη σύνθεση των πωλήσεων των αλυσίδων του κλάδου, η εξεταζόμενη αγορά το 2012 αφορούσε κυρίως μεγάλες οικιακές συσκευές (περιλαμβάνει και κλιματιστικά) σε ποσοστό 37% και ηλεκτρονικές συσκευές (σε ποσοστό 33%), ενώ μικρότερη ήταν η συμμετοχή των προϊόντων πληροφορικής (14%), μικρών οικιακών συσκευών (13%) και φωτογραφικών ειδών (3%).

Στα πλαίσια της μελέτης συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός επιχειρήσεων του κλάδου βάσει δείγματος 12 εταιρειών που βρίσκονται εν λειτουργία το 2012, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμοι ισολογισμοί των χρήσεων 2011 και 2012.

Το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε μικρή μόνο υποχώρηση (κατά 1%) το 2012, ενώ τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών αυτών ήταν αρνητικά την τελευταία διετία. Οι συνολικές πωλήσεις των 12 επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν πτώση (11,3%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό τόσο το 2012 (-€23,3 εκατ.), όσο και το 2011.

Τελικά, το καθαρό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εταιρειών παρέμεινε ζημιογόνο την εξεταζόμενη διετία (2011-2012), ενώ τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 1,5% το τελευταίο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...