Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

«Toolkit» του ΟΟΣΑ προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης

Για την ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους και την αξιολόγηση του ανταγωνισμού σε ευαίσθητους κλάδους

Μεγάλη μείωση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα σε σχέση με χώρες που ακολουθούν αντίστοιχα δημοσιονομικά προγράμματα.

Απαντώντας στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αθανάσιος Σκορδάς, τονίζει την μεγάλη μείωση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα, ενώ για τη διόρθωση στρεβλώσεων της αγοράς ενημερώνει ότι ήδη δρομολογείται η εφαρμογή προγράμματος του ΟΟΣΑ, γνωστό ως toolkit για την αξιολόγηση του ανταγωνισμού σε ευαίσθητους κλάδους της οικονομίας.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο Υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς: «Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, διαχρονικά ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα, που είχε επιταχυνθεί στο 4,7% το 2010 λόγω των μεγάλων αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας, επιβραδύνθηκε στο 3,1% το 2011, ενώ υποχώρησε περαιτέρω το 2012 στο 1%. Η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται με μεγάλη ένταση και το 2013, ενώ μάλιστα για τον μήνα Ιούλιο 2013 κατέγραψε για πέμπτο συνεχή μήνα αρνητική μεταβολή (-0,5%).

Η εγχώρια πολιτική αύξησης της φορολογίας (αύξηση ΦΠΑ και ΕΦΚ) σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων επέδρασε καθοριστικά στις τιμές καταναλωτή από το 2009 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat εάν οι φόροι παρέμεναν σταθεροί, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ήταν αρνητικός ήδη από το Μάιο του 2012.

Ένας ακόμη παράγοντας που ενδεχομένως έχει ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα περίοδο είναι η αύξηση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων που προκύπτει από την άμεση φορολογία καθώς και την καθυστέρηση της εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη χρηματοοικονομική στενότητα που επικρατεί στην αγορά.»

Καθοριστικό επίσης ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών διαδραματίζει η εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία η οποία αναστέλλει την ταχύτερη προσαρμογή των εγχώριων τιμών εξαιτίας του εισαγόμενου πληθωρισμού(διεθνείς τιμές των καυσίμων, εισαγόμενα αγαθά κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δομικός πληθωρισμός στον οποίο δε λαμβάνονται υπόψη οι μεταβολές που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και συγκυριακές μεταβολές, καταγράφει σημαντική αποκλιμάκωση τους τελευταίους 13 μήνες.

Όπως σημειώνει ο κ. Σκορδάς: «η συντριπτική πλειοψηφία των διακινούμενων βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενσωματώνουν ελάχιστη υπεραξία (εισάγονται έτοιμα προς διάθεση και κατανάλωση), κατά συνέπεια η κοστολογική τους βάση επηρεάζεται ελάχιστα από μείωση των μισθών. Αντίθετα στον τομέα των υπηρεσιών, η μειωμένη μισθολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την περιορισμένη κατανάλωση, οδηγούν σε σημαντική αποκλιμάκωση τιμών (διαρκή αγαθά -4,9%, εκπαίδευση -4%, υγεία -4%, επικοινωνίες -4,4%, αναψυχή -3,1%, εστίαση -1,4% για τον μήνα Ιούλιο.»

Η ετήσια μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των χωρών της Ευρώπης που διέρχονται επίσης σοβαρή δημοσιονομική κρίση (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία) και που ακολουθούν αντίστοιχη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και περιορισμού του δημοσίου χρέους τους είναι σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη του ελληνικού δείκτη.

Τέλος, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρά στην αξιοποίηση των εισηγήσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού με σκοπό την εξάλειψη των ρυθμιστικών εμποδίων που ενδεχομένως δημιουργούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό καθώς και στον προσδιορισμό και την κατάργηση των ρυθμιστών εμποδίων. «Πέραν των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών με την συνολική αναθεώρηση των αγορανομικών διατάξεων και την άρση των αδικαιολόγητων υπέρμετρων εμποδίων που δημιουργούσαν κόστος στις επιχειρήσεις και περιόριζαν τον ανταγωνισμό, προωθείται η ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους το οποίο συνδέεται στενά με ρυθμιστικά εμπόδια, δρομολογώντας την εφαρμογή προγράμματος του ΟΟΣΑ, γνωστό ως toolkit του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση του ανταγωνισμού σε ευαίσθητους κλάδους της οικονομίας» υπογραμμίζει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...