Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το ραντεβού Σαμαρά- JP Morgan στη Νέα Υόρκη για το οριστικό "ξύπνημα" της αγοράς ομολόγων

Στους στόχους Σαμαρά είναι η εξασφάλιση στήριξης για τις εκλογές, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας


Με το μυαλό στην Ελλάδα, αφού όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει μαραθώνιο επαφών επιχειρηματικών και πολιτικών μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Αν και το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, αποκτά νέα διάσταση υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Η «εξάρθρωση» της Χρυσής Αυγής, οι αντιδράσεις αλλά και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όταν μάλιστα στον ορίζοντα υπάρχει η συνολική διευθέτηση για το επόμενο πακέτο βοήθειας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάζουν στον σχεδιασμό το ενδεχόμενο εκλογών. Ο πρωθυπουργός θα θελήσει να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της αμερικανικής ηγεσίας στο πρόσωπό του και στην κυβέρνησή του. Στην κατεύθυνση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι εντάσσεται η επιστολή που απέστειλε ήδη την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ομπάμα εν είδει καλωσορίσματος στον πρωθυπουργό.

Στην επιστολή, που είναι σε θερμό κλίμα και έρχεται σε συνέχεια της μεταξύ τους συνάντησης τον περασμένο Αύγουστο στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ξανά τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για να βγει από την κρίση και εκφράζει την επιθυμία του να συνεχίσουν οι δύο κυβερνήσεις τη συνεργασία στα θέματα που συμφώνησαν. Ο ίδιος αναφέρει ότι έχει ενημερώσει πλήρως τον αντιπρόεδρό του κ. Τζο Μπάιντεν και του έχει δώσει τις σχετικές εντολές. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ την επόμενη Τετάρτη στην Ουάσινγκτον. Εκτός από τα θέματα γενικής πολιτικής, στην επιστολή του ο κ. Ομπάμα κάνει ειδική αναφορά στην προώθηση της συνεργασίας για θέματα λαθρομετανάστευσης, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για την εκπαίδευση της Ακτοφυλακής και ότι περιμένουν τους Ελληνες αξιωματικούς. Επίσης εκφράζει την πρόθεση να προχωρήσουν τα θέματα των επενδύσεων, του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το διατλαντικό εμπόριο, ζητήματα που σχετίζονται και με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του κ. Σαμαρά στο ταξίδι του αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες:

■ Να ενισχύσει τις σχέσεις του με την Ομογένεια.
■ Να προσελκύσει επενδύσεις από Αμερικανούς και επιχειρηματίες της Ομογένειας, κάνοντας παράλληλα βήματα για να ανοίξει η αγορά των ελληνικών ομολόγων.
■ Να κάνει follow up στην πολιτική σχέση που άρχισε με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τους CEO εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς και με τους επικεφαλής μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα θα μιλήσει σε στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει ο CEO της JP Morgan, Ελληνοαμερικανός κ. Τζέιμι Ντάιμον, και θα συμμετάσχουν 15 ακόμη στελέχη μεγάλων εισηγμένων, με τους οποίους στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Σκοπός είναι να κινηθεί το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει πάντα να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις και με τους επικεφαλής βιομηχανικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η Johnson & Johnson και η Honeywell, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις τους στη χώρα μας. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί τα γραφεία της Dow Chemical και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της εταιρείας, Ελληνοαμερικανό κ. Αντριου Λιβέρης. Κρίσιμο εξάλλου είναι το ραντεβού που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σύντομα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με δεδομένο ότι η χώρα κάλυψε τις υποχρεώσεις που είχε συμφωνήσει, η ελληνική κυβέρνηση θέλει η συζήτηση μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για τα εναλλακτικά σχέδια ελάφρυνσης του χρέους να μην εξελιχθεί «σε σύγκρουση βουβαλιών και την πληρώσουν τα βατράχια» - θα προτιμούσε η συζήτηση αυτή να ανοίξει την άνοιξη του 2014, κάτι που δεν έγινε σύμφωνα με τις δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων. Οπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση θα αρχίσει αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης και θα είναι καθοριστικό το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει αφού η συζήτηση άνοιξε πρόωρα να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οπως έλεγε στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου, «το να βλέπουν οι εκπρόσωποι, π.χ., της JP Morgan ότι η συζήτηση παρατείνεται μέχρι τον επόμενο Απρίλιο θα είναι μόνο αρνητικό». Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι η υπόθεση έχει και ένα θετικό, ότι αναγνωρίζουν όλοι πως η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, διαφορετικά η συζήτηση δεν θα άνοιγε.

Σε πολιτικό επίπεδο, πιο σημαντική είναι η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος έχει πάρει τις οδηγίες του προέδρου Ομπάμα. Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστό για τις φιλικές απέναντι στη χώρα μας θέσεις του, ο οποίος ήταν από τους ανθρώπους που άνοιξαν τον δρόμο για την πρώτη επίσκεψη Σαμαρά στην Αμερική. Την ίδια ημέρα στο Καπιτώλιο, λένε οι συνεργάτες του, θα έχει επαφές με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς, βουλευτές και γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών.

newmoney
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...