Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

«Λουκέτα» σε 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το 2012

Περίπου 8 δισ. ευρώ εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι θα χάσει το Δημόσιο από τα φορολογικά έσοδα, χωρίς να συνυπολογίζονται έκτακτοι φόροι και εισφορές, εάν κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πλέον ζημιές.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα λουκέτα αφορούν 24.000 αυτοαπασχολούμενους (20%) με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από αυτή την κατηγορία 309.494.880 ευρώ.

Οι ατομικές επιχειρήσεις που θα κλείσουν υπολογίζονται σε 66.000 (55%) με έσοδα 3.598.514.700, οι Ο.Ε. υπολογίζονται σε 24.000 (20%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 2.276.835.360 και ΑΕ 6.000 (5%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 1.703.970.960 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή το Δημόσιο θα χάσει 7.888.815.900 ευρώ. Οι απώλειες προσαυξάνονται, όπως σημειώθηκε, αν υπολογιστούν οι παράπλευρες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (ανεργία, απώλεια εισοδημάτων κ.λπ.).

Στο πλαίσιο των τριήμερων κινητοποιήσεων, οι έμποροι θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων τους την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Ένας στους τρεις εμπόρους εκτιμά ως δυναμικό μέτρο αντίδρασης στην κατάσταση που διαμορφώνεται την μη πληρωμή των υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και εκφράζεται φόβος από την ΕΣΕΕ ότι θα επεκταθεί το κίνημα του «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» και προς αυτή την κατεύθυνση, αν και η Συνομοσπονδία, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης, δεν επικροτεί μια τέτοια άποψη αλλά αντίθετα επιδιώκει το εμπόριο να είναι εύρωστο.

Τα «λουκέτα» είναι γύρω στις 65.000 το 2010 και τα χαμένα έσοδα για το Δημόσιο είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Περιμένουμε ότι με το τέλος των εκπτώσεων θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες, εκτίμησε ο κ. Κορκίδης.

Στόχος της ΕΣΕΕ είαι να μπει «φρένο» στα «λουκέτα», καθώς οι επιχειρήσεις που βάλλονται περισσότερο είναι οι νεοϊδρυθείσες των 3-5 ετών ή οι πολύ παλαιές.

Επιδίωξη είναι να σταθεροποιηθεί η αγορά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «με βίαιο τρόπο προσπαθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι και τα πολυκαταστήματα να πάρουν το μερίδιο των μικρομεσαίων».

«Είναι συμβολικό το κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου 2011. O κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ντρέπομαι, φοβάμαι και δεν αντέχω άλλο είναι αυτά που ακούμε περισσότερο από τους συναδέλφους και υπάρχει μια λαϊκή οργή που σιγοβράζει και πολύ φοβάμαι ότι η αιτία για να εκδηλωθεί αυτή η οργή θα είναι ασήμαντη και σε ανύποπτο χρόνο», τόνισε.

Για να σταματήσουν τα «λουκέτα» πρέπει να μπει τέρμα στην «αφανή φοροδιαφυγή που είναι το παραεμπόριο» και το οποίο, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, στερεί από το Δημόσιο πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι οι συνενώσεις τραπεζών θα είναι για το καλό της αγοράς και γενικότερα σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες δανειοδότησης των επιχειρήσεων σημείωσε ότι «κατανοούμε τα προβλήματα των τραπεζών, αλλά και αυτές πρέπει να κατανοήσουν τα δικά μας και να σταματήσουν να απορρίπτουν τα 8 στα 10 δάνεια και να θέτουν με αυτό τον τρόπο, στο περιθώριο, υγιείς επιχειρήσεις».

Για τα κλειστά επαγγέλματα, σημειώνεται ότι το εμπόριο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι αυτό που επιχειρείται, δηλαδή η γεωγραφική απελευθέρωση εκπτωτικών χωριών και πολυκαταστημάτων, είναι «πρόκληση», διότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη επέκταση και λειτουργία.

Ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι να εστιαστούν οι επενδυτές στα κέντρα των πόλεων, που, όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι πιο φθηνά από την περιφέρεια και είναι ελκυστικά «για να γίνουν υπαίθρια εμπορικά κέντρα που θα στεγάζονται επιχειρήσεις όλων των μεγεθών'».

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως ανέφερε, από έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι οι περισσότεροι έμποροι δεν είναιι θετικοί στην αλλαγή του ωραρίου και η μόνη εναλλακτική που τίθεται ως συζήτηση είναι για να ανοίγουν τα καταστήματα μια επιπλέον Κυριακή.

Ο κ. Κορκίδης επανέλαβε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά δεν επιτρέπει σε αρκετούς εμπόρους να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από το ΤΕΜΠΜΕ, ενώ σε ερώτηση για το αν θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα σημείωσε ότι 150 καταστηματάρχες του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας που ανήκουν στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας θα κλείσουν τα καταστήματά τους, αν και η απόφαση του συλλόγου τους, κατά πλειοψηφία, είναι να κλείσουν τα καταστήματα μόνο την ώρα της πορείας.

Τα μηνύματα απ' όλους τους άλλους εμπορικούς συλλόγους της χώρας είναι ότι θα κατεβάσουν ρολά στις 23 του μήνα, κατέληξε.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...