Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αποχωρεί η Ρωσία από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Balkan peninsula. OverviewImage via Wikipedia
Εγκαταλείπει τη συμμετοχή της στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η Ρωσία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ρωσική ημερήσια εφημερίδα «Vedomosti».
Οι ρώσοι εταίροι στην κοινοπραξία «Trans Balkan Pipeline B.V.» -οι εταιρείες OAO Transneft, OAO Rosneft και OAO Gazprom Neft- αναμένεται να ανακοινώσουν και επισήμως πως τερματίζουν τη χρηματοδότησή τους στο σχέδιο κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της κοινοπραξίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ρώμη.
Όπως παρατηρεί η «Vedomosti», η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά «θάβει» το σχέδιο κατασκευής του αγωγού. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της κοινοπραξίας, τις οποίες δεν κατονομάζει.
Η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν το 2007 στην κατασκευή πετρελαιαγωγού μήκους 285 χλμ., από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο αγωγός, συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ και δυναμικότητας 35 εκατ. μετρικών τόνων ετησίως, θα παρέκαμπτε το Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς.
Ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θεωρείτο ανταγωνιστικός του αντίστοιχου αγωγού που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν η Ρωσία, η Ιταλία και η Τουρκία από το λιμάνι της Σαμψούντας στη Μαύρη Θάλασσα έως το λιμάνι του Τσεϊχάν.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...