Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ανάμεσα στα άλλα την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και κάθειρξη 20 ετών για κακουργηματικές υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών (χωρίς minimum ποσό, η νομοθεσία ισχύει από το πρώτο ευρώ) προς το Δημόσιο για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες, για την παράλειψη ή μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ. Την ίδια ώρα αυξάνει ως και τα 20 χρόνια κάθειρξης τις ποινές που θα επιβάλλονται για φοροδιαφυγή πάνω από τα όρια που αυτή θεωρείται κακούργημα. Σημειώνεται ότι κακούργημα θεωρείται σήμερα η μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ και εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ.

Να τονιστεί ότι ως διαρκή και συνεχή αυτόφωρα θα θεωρούνται πλέον τα ακόλουθα αδικήματα:
-Της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία του αυτόφωρου ξεκινάει από τη στιγμή που η καταβολή της οφειλής έχει καθυστερήσει τουλάχιστον για περίοδο 4 μηνών από την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής του και ο παραβάτης εντοπίζεται πριν από τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Δηλαδή, πριν από τη συμπλήρωση 20 μηνών για χρέος μέχρι 150.000 ευρώ ή 5 ετών για χρέος άνω των 150.000 ευρώ.

-Της φοροδιαφυγής που διαπράττεται με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και με τη μη απόδοση ή την ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο όταν αυτά υπερβαίνουν τα 150.000 για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, αλλά και για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
http://www.greekfinanceforum.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...