Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Επτά σημεία κατέθεσε προς συζήτηση η ΕΣΕΕ

Επτά σημεία κατέθεσε προς συζήτηση η ΕΣΕΕ στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και με τελική επιδίωξη την υπογραφή μιας Κοινωνικής Συμφωνίας Εργοδοτών και Εργαζομένων.

Ειδικότερα τα σημεία είναι τα εξής:

1. Στήριξη του κοινωνικού διαλόγου από την Κυβέρνηση σε όλες του τις εκδοχές με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε μία κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της εργασιακής ειρήνης.

2. Η ΕΓΣΣΕ και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έστω και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου και να έχει γενική και καθολική ισχύ.

3. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, ώστε να μην πυροδοτηθούν καταστάσεις αθέμιτων πρακτικών και τάσεις αποδιοργάνωσης στις οργανώσεις κοινωνικής εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

4. Εντοπισμός και διόρθωση όλων των αδυναμιών που παρουσίασε το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων του ν. 1876/1990 σε όλο το φάσμα της εικοσαετούς λειτουργίας του, αλλά και ο επανακαθορισμός ενός νέου και σύγχρονου ρόλου των κοινωνικών εταίρων.

5. Συμφωνία για καμία περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, αυτή την χρονική περίοδο, προοδευτική σύγκλιση ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων και εξεύρεση σημείων αναφοράς για σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα.

6. Σχεδιασμός μιας καινούριας, ρεαλιστικής και σεβαστής από όλους Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ταυτόχρονη κατάρτιση μίας «Εθνικής Εργασιακής Συμφωνίας» για την διασφάλιση της αξιοπρέπειας των δύο μερών, την ανάσχεση της ανεργίας και την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

7. Δημιουργία κοινού μετώπου των κοινωνικών εταίρων με το Υπουργείο Εργασίας για την προώθηση και επίλυση θεμάτων καίριας σημασίας, τα οποία θα ενισχύσουν δυναμικά την απασχόληση, με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, τη συνεχή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των ανέργων, των νέων εργοδοτών και εργαζομένων.

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη:
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της συνεννόησης και της διαβούλευσης θα λύσουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και θα βοηθήσουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Στο ελληνικό εμπόριο δεν αποδεχόμαστε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε αποδεχόμαστε την αποκαθήλωση της ΕΓΣΣΕ και την εφαρμογή «μισθών ασανσέρ» με διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Η ΕΣΕΕ κατέθεσε στη σημερινή συνάντηση 7 σημεία συζήτησης και θα επιδιώξει μια ισχυρή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων με την Ελληνική Κυβέρνηση, που πιστεύουμε ότι θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, κοινωνική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη αποδοχή, ακόμα και από τους δανειστές μας. Κανείς από τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει το δικαίωμα να λείψει από το τραπέζι του διαλόγου και νομίζω ότι μας είναι ευκολότερο να συμφωνήσουμε παρά να διαφωνήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...