Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Πρόωρες όποιες προβλέψεις για τα απαιτούμενα κεφάλαια των τραπεζών στο πλαίσιο του bail-in

Το θέμα της δυνατότητας διάσωσης των τραπεζών με εσωτερικά κεφάλαια, έθεσε η Ρόδη Κράτσα. Η ευρωβουλευτής επικαλέστηκε έκθεση τραπεζικού ομίλου σύμφωνα με την οποία, 3,3 τρις  ευρώ θα είναι το κεφάλαιο που θα πρέπει να βρεθεί, όχι υπό τη μορφή μετοχών, από τις αγορές για να απορροφηθούν οι ζημιές σε περίπτωση διάσωσης εσωτερικής προέλευσης (bail-in). Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής με προφορική ερώτηση που έθεσε προς το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jörg Asmussen, κατά την ακρόαση για την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε να πληροφορηθεί, αν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διαθέτουν δικές τους εκτιμήσεις και αν έχει συνεκτιμηθεί πιθανή κλιμάκωση των επισφαλειών που θα μπορούσε να επηρεάσει την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων από τις τράπεζες για μία τέτοια περίπτωση.

«Παρά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το καθεστώς εσωτερικής διάσωσης μία σειρά παραμέτρων παραμένει υπό συζήτηση, για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε την ακρίβεια των προβλέψεων της αγοράς», απαντά ο κ. Asmussen συμπληρώνοντας πως «Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την εξασφάλιση των παραμέτρων που θα απαιτούνται στην περίπτωση εσωτερικής διάσωσης θα εξαρτηθούν από την τελική μορφή αυτού του εργαλείου, όπως και την τρέχουσα δομή του παθητικού των τραπεζών, αλλά και τις στρατηγικές ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που επηρεάζονται».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 4,5 τρις ευρώ σε μέτρα κρατικής ενίσχυσης προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ Οκτωβρίου 2008 και Οκτωβρίου 2011 ... για αυτό και όλο το σκεπτικό της νέας οδηγίας είναι οι μέτοχοι και οι πιστωτές να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της χρεοκοπίας και όχι οι φορολογούμενοι».

Όλα είναι υπό διαμόρφωση, τονίζει η ευρωβουλευτής λόγω της ρευστότητας του περιβάλλοντος, ωστόσο ένα σαφές και ασφαλές πλαίσιο απαιτείται άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...