Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΙΟΒΕ: Περαιτέρω μείωση στις επενδύσεις στη Βιομηχανία το 2013

Περιορίζονται δραματικά οι επενδυτικές δαπάνες στο βιομηχανικό τομέα στην Ελλάδα. Έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει περαιτέρω πτώση στις επενδύσεις κατά 7,6% το 2013. Οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 20% το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ο κλάδος ένδυσης - υπόδησης, με συρρίκνωση των επενδύσεων κατά 90%.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις περιορίστηκαν κατά 64,6% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 40,1% στα χημικά προϊόντα το 2012, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επενδυτική σταθερότητα καταγράφεται στα Διϋλιστήρια (0,1%). Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στους κλάδους των Μη Μεταλλικών Ορυκτών (76,3%), αλλά και στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός (9,7%).

Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η οικονομική πολιτική ασκεί σταθερά τα τελευταία χρόνια την πλέον δυσμενή επίδραση στους επενδυτικούς σχεδιασμούς των επιχειρήσεων. Ως αρνητικοί παράγοντες το 2012 και το 2013, παρουσιάζονται, επίσης, η μείωση των κερδών των επιχειρήσεων και η φορολόγησή τους, η διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίων.

Λιγότερες επενδύσεις σε όλους τους κλάδους το 2013

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για όλους τους εξεταζόμενους κλάδους το 2013. Πτώση 40% αναμένεται στα Χημικά, 15,5% στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά, 11,7% στην Κλωστοϋφαντουργία και 3,5% στην Ένδυση - Υπόδηση. Στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός και στους Λοιπούς Κλάδους, οι προβλέψεις για τη μεταβολή της επενδυτικής δαπάνης είναι οριακά αρνητικές (-1,2% και -0,3% αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...