Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Διχάζει τους εμπόρους η πρόταση Κορκίδη για μειώσεις 13% στους μισθούς

Μέσα σε κλίμα έντασης, με ρήγμα στο εργοδοτικό μέτωπο και αμετακίνητους τους εμποροϋπαλλήλους ως προς το σκέλος των μειώσεων μισθών, αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έμποροι, ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προκειμένου να συμφωνήσουν για την κλαδική σύμβαση, ώστε να υπερβούν το σκόπελο της μετενέργειας.

Η πρόταση του προέδρου των εμπόρων, Βασίλη Κορκίδη, για μειώσεις 13% στους μισθούς 500.000 εμποροϋπαλλήλων, στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και υπογραφή της νέας σύμβασης, φαίνεται πως διχάζει ακόμα και το εργοδοτικό μέτωπο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, που συνυπογράφει την εν λόγω σύμβαση ως δεύτερος εργοδοτικός εταίρος, με δηλώσεις του στην «Ε» έχει εκφράσει την απορία του για τη «βιασύνη» του κ. Κορκίδη να «τρέξει», προκειμένου να προϊδεάσει για μειώσεις μισθών στο εμπόριο, «τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος και δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της άλλης πλευράς».

Ο κ. Καββαθάς θεωρεί ότι οι μειώσεις σε ποσοστό 13% είναι μεγάλες, με δεδομένη τη θέση ότι «όποια μείωση μισθών στρέφεται εις βάρος του εμπορίου» και εκτιμά ότι ο κ. Κορκίδης μπορεί να βρεθεί «εκτεθειμένος στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν είναι αυτό που επιδιώκει».

Εάν δεν υπογραφεί κλαδική σύμβαση μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2013, όταν λήγει η μετενέργεια, τότε ο κλάδος των εμποροϋπαλλήλων, που αριθμεί περίπου 500.000 εργαζομένους, θα πάει σε ατομικές συμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 ευρώ στα 751, όσο ήταν ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου και τη μείωση 22%-32% που επιβλήθηκε με νόμο.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων μιλά για έωλα επιχειρήματα και εκβιαστικά προς τους εργαζομένους διλήμματα και επισημαίνει ότι η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι καταστροφική.

ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ / enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...