Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Παράταση για συγκεντρωτικές καταστάσεις


Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μην «υπερφορτώσει» ακόμη περισσότερο το σύστημα Taxis μετά τα ευτράπελα που δημιουργήθηκαν κατά την υποβολή των εντύπων Ε9, με τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, που οδήγησε και στη νέα παράταση για την υποβολή του Ε9. 

Η εμπλοκή με τη δήλωση Ε9
Είναι αξιοσημείωτο ότι η «εμπλοκή» που δημιουργήθηκε για πολλοστή φορά κατά την υποβολή των δηλώσεων Ε9 είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι όχι μόνο να μπορούν να δουν την περιουσιακή κατάσταση άλλων φορολογουμένων, αλλά να έχουν τη δυνατότητα και να την τροποποιήσουν.

Οσον αφορά στην παράταση για την υποβολή των συγκεντρωτικών, φαίνεται ότι είναι ήδη ειλημμένη απόφαση, αφού ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, μέσω του αγαπημένου τρόπου επικοινωνίας που έχει υιοθετήσει, του twitter, ανέφερε ότι αναμένει τη σχετική εισήγηση των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες για τους τόκους καταθέσεων που χορηγούν, καθώς και για τους τόκους και τις προμήθειες που χορηγούν σε άλλες τράπεζες ή επιτηδευματίες, καθώς και οι επιτηδευματίες για τους τόκους καταθέσεων που λαμβάνουν από τράπεζες, για τους τόκους και τις προμήθειες που καταβάλλουν σε τράπεζες ή λαμβάνουν απ’ αυτές, αλλά και οι επιτηδευματίες για τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών εκτός της χώρας, καθώς και για τις αγορές αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δεν ασκούν δραστηριότητα εντός της χώρας δεν υποχρεούνται στην υποβολή των συγκεντρωτικών.



Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τα ημερολογιακά έτη 2005-2006-2007 και εφεξής στις εν λόγω καταστάσεις αναγράφεται η αξία του εσόδου ή της δαπάνης χωρίς Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΦΠΑ δεν εκπίπτεται από τον αγοραστή και εμπεριέχονται στην αξία οι λοιπές φορολογικές ή μη επιβαρύνσεις, ενώ οι συναλλαγές που δεν καταχωρούνται είναι οι εξής:

Οι λιανικές πωλήσεις ακόμη και εάν εκδοθεί τιμολόγιο προς ιδιώτη. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί τέτοιο τιμολόγιο, για λόγους συμφωνίας, μπορεί να αναγράφεται στο τέλος της συγκεντρωτικής κατάστασης, όχι όμως με τις συναλλαγές του Δημοσίου και των λοιπών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • Το ηλεκτρικό ρεύμα (ΔΕΗ).
  • Νερό (ΕΥΔΑΠ και λοιποί δημοσίου χαρακτήρα φορείς).
  • Τηλεπικοινωνίες (μόνο ΟΤΕ ΟΤΕ+0,40% )
  • Ταχυδρομικά τέλη (ΕΛ.ΤΑ.).
  • Φορτωτικές ΟΣΕ.
  • Αποδείξεις ΚΤΕΛ.
  • Συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά - επαγγελματικές οργανώσεις.
  • Κοινόχρηστες δαπάνες.
  • Ενοίκια ακινήτων.
  • Πάρκινγκ επαγγελματικών αυτοκινήτων.
  • Διόδια.
  • Εξοδα κίνησης προσωπικού και εισιτήρια μεταφορικών μέσων.
Δεν υποβάλλονται στοιχεία για τα τιμολόγια αγοράς αγαθών από μη υπόχρεους σε έκδοση στοιχείων (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) καθώς και τα τιμολόγια που εκδόθηκαν προς πρόσωπα που αρνήθηκαν να εκδώσουν τιμολόγιο ή εξέδωσαν τιμολόγιο με ανακριβές περιεχόμενο.

Η συνολική αξία των τόκων καταθέσεων που χορηγούν οι τράπεζες, καθώς και η συνολική αξία των τόκων και των προμηθειών που χορηγούν σε άλλες τράπεζες ή λαμβάνουν από αυτές ή από άλλους επιτηδευματίες.

Η συνολική αξία των τόκων και προμηθειών που καταβάλλουν σε τράπεζες ή λαμβάνουν από αυτές οι επιτηδευματίες.

Η συνολική αξία των αποδείξεων πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι συναλλαγές για τις οποίες η αξία ενός εκάστου στοιχείου που έχει εκδοθεί γι’ αυτές δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Λογαριασμοί διοδίων.

Οι υπόχρεοι

Συγκεντρωτικές καταστάσεις υποχρεούνται να υποβάλουν οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίου μεριδολογίου γιατρών, οι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίου αποθήκευσης, καθώς και οι υπόχρεοι σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου.

Οι προθεσμίες υποβολής

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, που υποχρεωτικά γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxis, αρχίζουν να εκπνέουν από την προσεχή Δευτέρα, αφού για το ημερολογιακό έτος 2012 η υποβολή θα πρέπει να γίνει:

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2, 3.

Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5, 6.

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7, 8, 9.

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 0.


Υπενθυμίζεται ότι από το ημερολογιακό έτος 2013 και μετά η υποβολή των εν λόγω καταστάσεων θα πρέπει να γίνεται μέχρι και τις 25 Ιουνίου.

Αυστηρά πρόστιμα

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τη μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή, καθώς και για την ανακριβή υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται τα εξής:

Παραλείψεις ή ανακρίβειες μέχρι του ποσού των 14.673 ευρώ και μη υποβολή στοιχείων εφόσον ο υπόχρεος υποβάλλει τα στοιχεία μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς ή της άσκησης εμπρόθεσμης προσφυγής μέχρι του ποσού των 14.673 ευρώ τιμωρούνται για όσους τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας με πρόστιμο 300 ευρώ, με Β’ κατηγορίας 600 ευρώ, ενώ για τους υπόχρεους βιβλίων Γ΄ κατηγορίας το πρόστιμο ανέρχεται σε 900 ευρώ.

Μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων ή υποβολή εκπρόθεσμα μετά το τέλος του έτους της προθεσμίας υποβολής ή παράλειψη καταχώρησης αντισυμβαλλομένων ή ανακριβής καταχώρηση αξίας για παραλείψεις ή ανακρίβειες πάνω από το ποσό των 14.673 ευρώ, μετά το τέλος του έτους, τιμωρούνται για όσους τηρούν βιβλία Α’ κατηγορίας με πρόστιμο 900 ευρώ, με Β΄ κατηγορίας το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.800 ευρώ, ενώ για όσους τηρούν Γ΄ κατηγορίας το πρόστιμο ανέρχεται σε 2.700 ευρώ.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (TAXISnet).

Στις περιπτώσεις που έχει γίνει διακοπή επιτηδεύματος και δεν υπάρχει ενεργός κωδικός στο TAXISnet οι συγκεντρωτικές καταστάσεις μπορούν να υποβληθούν στη ΔΟΥ αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (δισκέτα).

Οι καταστάσεις περιέχουν το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή την επωνυμία του υπόχρεου, το επάγγελμα και την ταχυδρομική διεύθυνση, καθώς και τον ΑΦΜ αυτού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...