Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Δανειστές - ΤΧΣ αποφασίζουν για τα κόκκινα δάνεια

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ / enet.gr

Στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ουσιαστικά των δανειστών, εναπόκεινται τα «κόκκινα δάνεια» και το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο εκχώρησής τους σε χέρια τρίτων ακόμη και στα λεγόμενα distreςς funds.

Πρακτικά η κάθε συστημική τράπεζα που λειτουργεί ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Δεδομένου όμως ότι βασικός μέτοχος των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank είναι πλέον το ΤΧΣ, τον τελευταίο λόγο στο εάν και με ποιες προϋποθέσεις πρόκειται να εκχωρούνται τα καθυστερούμενα κόκκινα δάνεια έχει το Ταμείο και ο εποπτεύων υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Αναπόφευκτα το ΤΧΣ θα κληθεί -όταν θα έρθει η ώρα- να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της πιθανολογούμενης δραστηριοποίησης των εταιρειών, που ειδικεύονται στις πτωχεύσεις. Η διεθνής πρακτική θέλει τα distress funds να αγοράζουν τα δάνεια στο 5% έως 50% της αξίας τους και στη συνέχεια να επιδώκουν να εισπράξουν το 100% πιέζοντας με δικαστικές ενέργειες.

Επί της ουσίας ο δανειστής θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων δανείων» ή ακόμη και με μεμονωμένα δάνεια σε καθυστέρηση (πάνω από 6 μήνες).

Ανάλογη ερώτηση για το πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να προωθήσει την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είχαν υποβάλει οι βουλευτές Μαρ. Χρυσοβελώνη και Τ. Κουίκ.

Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο περιορίζεται να παραθέσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 έχει παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών.

Ο Γ. Στουρνάρας επικαλείται και το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα (ν. 4161/2013), με τον οποίο, όπως αναφέρεται, «παρέχεται επιπλέον προστασία στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση». Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν, με αφορμή τις δύο σχετικές ερωτήσεις-απαντήσεις, πως το θέμα των «κόκκινων δανείων» και των «πλειστηριασμών» θα ξανανοίξει άμεσα.

Με βάση την απάντηση της Τραπέζης της Ελλάδος, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, βεβαιώνεται πως «...η ΤτΕ ευλόγως δεν διαθέτει στοιχεία, που αφορούν υποθέσεις που έχουν τεθεί στην κρίση των ελληνικών ή ευρωπαϊκών δικαστηρίων». Επί της ουσίας, η Κεντρική Τράπεζα ασκεί μεν εποπτεία, δεν έχει όμως την αρμοδιότητα ή την ευθύνη για το πώς θα κινηθεί επιχειρηματικά η κάθε τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...