Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ισραηλινό ενδιαφέρον για έρευνες πετρελαίου σε Θερμαϊκό - Στρυμωνικό

Κοινή πρόταση για έρευνες υδρογοναθράκων στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον κόλπο του Ορφανού (Στρυμωνικός), υπέβαλαν στο ΥΠΕΚΑ η ισραηλινή εταιρεία Ratio Petroleum (μέτοχος στο κοίτασμα Λεβιάθαν Ισραήλ) και η ελληνική Energean Oil&Gas, που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο.


Ήδη, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται την πρότασή τους σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Και οι δύο περιοχές θεωρούνται γεωλογικά ως η φυσική συνέχεια του Πρίνου.

Εφόσον γίνει δεκτό το ελληνο-ισραηλινό αίτημα, τότε το ΥΠΕΚΑ θα προκηρύξει διαγωνισμό για τα συγκεκριμένα οικόπεδα (με τη μέθοδο του «open door»), που δίνει δηλαδή τη δυνατότητα υποβολής προσφορών και από άλλους ενδιαφερόμενους. Αν εντός 90 ημερών από την προκήρυξη του διαγωνισμού, δεν εμφανιστεί άλλος υποψήφιος, τότε θα αξιολογηθεί μόνο η προσφορά των Ratio-Energean, και εφόσον το ΥΠΕΚΑ δώσει το οκέυ, η κοινοπραξία θα ξεκινήσει έρευνες.

Ιστορία

Τόσο η μία όαο και η άλλη περιοχή έχουν πλούσια ιστορία. Ο μεν Θερμαϊκός είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην αμερικανική TEXACO (αλλά οι έρευνες δεν απέδωσαν), ενώ την ίδια εποχή είχε παραχωρηθεί ο κόλπος Ορφανού στην επίσης αμερικανική Oceanic, που στην πορεία ανακάλυψε και το κοίτασμα του Πρίνου. Στη συνέχεια το 1984, τις έρευνες συνέχισε η ΔΕΠ (νυν ΕΛΠΕ).

Όσο για τη Ratio πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν παρά μια μικρομεσαία εταιρεία στο χώρο των υδρογονανθράκων, η μετοχή της οποίας εκτινάχθηκε όταν ανακάλυψε το κοίτασμα Λεβιάθαν, του οποίου έχει σήμερα το 15%.

Σχετική ανακοίνωση για το αίτημα των δύο εταιρειών εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον υπ. ΠΕΚΑ, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση».

«Αποτελεί μια ακόμα θετική εξέλιξη η εκδήλωση ενδιαφέροντος δύο αξιόπιστων εταιρειών να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στη συνολική και συστηματική εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει επιμονή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σταθερότητα, οι επενδυτές εμπιστεύονται τη χώρα και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπ. ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...