Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Kατά 30% ακριβότερο από την Κροατία το φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Κατά 30% ακριβότερο είναι το φυσικό αέριο στην Ελλάδα σε σύγκριση με την αγορά της Κροατίας μια ομοειδή, ισομεγέθη και γεωγραφικά κοντινή αγορά. 


Αυτό αποκαλύφθηκε σήμερα στο πλαίσιο του δεύτερου ετήσιου «Balkans Οil and Gas Summit» στο οποίο συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομίας της Κροατίας, Alen Leveric.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κόστος του φυσικού αερίου για τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Κροατία, ο κ. Leveric. ανέφερε ότι είναι 33 eurocents/ κυβικό.

Πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι το μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας φυσικού αερίου φέτος στην Ελλάδα είναι 45 eurocents/ κυβικό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Κροάτης υφυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει η κροατική αγορά, η οποία προσβλέπει πολλά στην υλοποίηση του «East Adriatic Pipeline», ο οποίος ως γνωστόν προβλέπεται να συνδεθεί με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP).

«Θέλουμε ο EAP να έχει κατασκευαστεί μόλις ολοκληρωθεί και η κατασκευή του TAP», ανέφερε ο κ. Leveric, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι μέσω του αγωγού να υπάρξει «άνοιγμα» προς τις αγορές της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η Ουκρανία διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου χωρητικότητας 0,5 bcm, με δυνατότητα να φτάσει στα 3 bcm.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, κ. Μαθιουδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ελληνική κυβέρνηση για το «άνοιγμα» της αγοράς υδρογονανθράκων.

Όπως είπε το αμέσως επόμενο διάστημα θα περάσουν από την Βουλή οι συμβάσεις για το «open door», ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα ολοκληρωθούνε οι έρευνες της νορβηγικής Petroleum Geo-Services (PGS) και το 2014 τα δεδομένα θα ερμηνευτούν και θα ξεκινήσει η χάραξη των οικοπέδων και οι διαδικασίες για τον γύρο παραχωρήσεων.

Τέλος ο κ. Μαθιουδάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί για έρευνες στον Θερμαϊκό και τον Ορφανό (Καβάλα), περιοχές για τις οποίες θα αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες. Πηγή:capital.gr


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...