Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Πυρετός στα τραπεζικά επιτελεία για τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στα επιτελεία των τραπεζών ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, της Τράπεζας της Ελλάδος και του  Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να κατατεθούν μέχρι το τις 30 Σεπτεμβρίου τα σχέδια αναδιάρθρωσης για την περίοδο 2014-2017.

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις του γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Γκερτ Κούπμαν, μετά την κατάθεση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και της Κομισίον προκειμένου, όπως αναφέρει η Καθημερινή, να οριστικοποιηθούν, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα τελικά σχέδια.

Στελέχη τραπεζών αναφέρουν στην εφημερίδα ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Πηγές αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα για μεγαλύτερης εμβέλειας πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, με την Εθνική να διαψεύδει.

Όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 να περιορίσουν τη ρευστότητα που αντλούν από το ευρωσύστημα στο 15% του ενεργητικού τους, ενώ ήδη δύο τράπεζες έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή.

Για την επίτευξη του στόχου θα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση των τραπεζών από την Ευρώπη κατά περίπου 7 δισ. ευρώ με τις εκτιμήσεις να είναι πως οι εγχώριες τράπεζες μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης μπορούν να εξοικονομήσουν τα επόμενα χρόνια κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή εκτιμάται ότι περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις.  Υπενθυμίζεται ότι 11  τράπεζες έχουν “διαγραφεί” από τον τραπεζικό χάρτη.

Σχετικά με το δίκτυο καταστημάτων στόχος των τραπεζών είναι η συρρίκνωσή του κατά 800 με 1000 σημεία μέχρι το τέλος του 2017 ενώ κατά 20% θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που σημαίνει 9.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Τα αποτελέσματα των stress test θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα των τραπεζών. Αν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες θα υπάρξουν περιπλοκές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Αν προκύψει ανάγκη κεφαλαίων σε τράπεζα που είχε συγκεντρώσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής τότε αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομείωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο άσκησης των warrants.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...