Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Κ. Μίχαλος: Χρειάζονται ταχύτερα βήματα για την τραπεζική ενοποίηση


Την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η τραπεζική ενοποίηση υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, θέτοντάς την ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

«Η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας και των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων στις διεθνείς αγορές, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον ευρωπαϊκό νότο και ολόκληρη την Ευρωζώνη, απαιτείται να προχωρήσει τάχιστα η τραπεζική ενοποίηση», τόνισε ο κ. Μίχαλος από το Μιλάνο κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο των προέδρων του Παγκόσμιου Δικτύου Γερμανικών Επιμελητηρίων.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, «τα παιχνίδια με την τραπεζική πίστη, που κορυφώθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, βλάπτουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και συνολικά της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «υπάρχει, πράγματι, ανάγκη να σπάσει ο κρίκος μεταξύ τραπεζικών και δημοσιονομικών κρίσεων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιχειρηθεί σε βάρος της σταθερότητας και της αξιοπιστίας των τραπεζικών συστημάτων».

«Αυτό που απαιτείται», πρόσθεσε, «είναι να υπάρξουν ταχύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης μέσα από ένα σύστημα κοινής εποπτείας των τραπεζών, ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης αφερέγγυων τραπεζών και βεβαίως ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ επεσήμανε με έμφαση ότι «θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό, ότι η επιβίωση, η συνοχή και η ανάπτυξη της Ευρωζώνης απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Αποφάσεις με γνώμονα ένα κοινό και μακρόπνοο όραμα. Και όχι με βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα αλλάξει η πολιτική της Ε.Ε., που ευθύνεται εν πολλοίς για τη διατήρηση της κρίσης.

«Η οικονομική κρίση», συνέχισε ο κ. Μίχαλος, «έχει αναδείξει ένα ευρύτερο ζήτημα συνοχής και αλληλεγγύης, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ναι, η ευρωζώνη βρέθηκε σε δύσκολη θέση εξαιτίας των δομικών αδυναμιών που συνόδευσαν το σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης. Κι αυτές πρέπει να διορθωθούν».

«Το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί η ευρωπαϊκή ιδέα οφείλεται στην ανάδυση μιας διχαστικής και λαϊκίστικης ρητορικής, από όλες τις πλευρές. Μιας ρητορικής που στηρίχθηκε σε προσβλητικά στερεότυπα και στην αναζήτηση εξωτερικών ενόχων και εχθρών. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, όχι μόνο επιδείνωσαν την κρίση, αλλά δημιούργησαν το έδαφος για την ενίσχυση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...