Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 η μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Το έλλειμμα θα είναι «μόλις» 500 εκατ. ευρώ - Προσβλέπουν στη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας


Συμφωνία με μείωση των εργοδοτικών εισφορών εντός του 2014 και εφαρμογή ενδιάμεσων λύσεων για τις ομαδικές απολύσεις θα επιδιώξει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην αυριανή συνάντηση με την Τρόικα, που έχει προγραμματιστεί στις 12 μμ στο υπουργείο Οικονομικών.


H μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% είτε εφάπαξ το 2014 είτε σταδιακά 1,3% ετησίως έως το 2016, που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, με το σκεπτικό ότι το φθηνότερο κόστος ασφάλισης θα «αναθερμάνει» την απασχόληση, θα δημιουργήσει διόγκωση των ελλειμμάτων των ταμείων, που ήδη στενάζουν από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, που αρχικά αναζητούσε τρόπους να καθυστερήσει την εφαρμογή του μέτρου, έκανε «στροφή» τις τελευταίες μέρες και προσανατολίζεται στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών εφάπαξ το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Το «χτίσιμο» της νέας επιχειρηματολογίας βασίζεται σε τρεις άξονες .

- Πρώτον, το έλλειμμα εξαιτίας της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι θα φτάσει τα 850 εκατ. ευρώ, μειώθηκε στα 700 εκατ., για να συρρικνωθεί στα 450-500 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι το μέτρο θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας, ενισχύοντας έτσι τα έσοδα των ταμείων, χωρίς να απαιτηθούν άλλα μέτρα και να κινδυνεύσουν οι συντάξεις.

- Δεύτερον, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα αυξήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα

- Η συμφωνία για τις εισφορές θα αφήσει το περιθώριο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για ηπιότερες λύσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, έχοντας ως όπλο την ομόφωνη απόφαση των κοινωνικών εταίρων, που προβλέπει ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και αυστηρότερα κριτήρια για τις απολύσεις, θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι ουσιαστικά έχει καταργηθεί το υπουργικό βέτο (το δικαίωμα που έχει ο εκάστοτε υπουργός να απορρίψει αίτημα επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις) και δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ.

Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, εξετάζουν ως εναλλακτική λύση την ανάθεση της αρμοδιότητας από τον υπουργό στη γενική γραμματέα Απασχόλησης, που προεδρεύει και του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος πιλοτικά από το 2014, καθώς δεν έχει γίνει επεξεργασία του μέτρου ούτε σε αρχικό επίπεδο .

Στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται επισήμως η ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ, που προέβλεπε επιμήκυνση των δόσεων για κάποιους δανειολήπτες, αλλά αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο εξαιτίας διαφωνιών της Τρόικας, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Για το θέμα παρενέβη σήμερα με επιστολή της προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η ΓΣΕΕ, ζητώντας να προχωρήσουν οι τράπεζες στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τους δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στα δεδομένα που πρέπει να σταθμιστούν, ώστε να εφαρμοστεί η επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δανείων, δυνατότητα που προβλέπεται ήδη από Υπουργική Απόφαση του 2012, η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...