Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πέντε funds ενέκριναν τη συμμετοχή τους στην αύξηση της Eurobank

Στο περισκόπιο της τρόικας οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής μετά την κρίση με την Τουρκία – Μάχη με τον χρόνο για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών


Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται το πόρισμα της Blackrock για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που στο σύνολό τους δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 δισ. προσδιορίζοντας και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα στο προσεχές διάστημα.


Από την άλλη πλευρά όμως τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΤΧΣ που σε πρώτη φάση δεν καταναλωθούν για την εκ νέου υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος πλην την περίπτωση της Eurobank θα δεσμευτούν στο TXΣ για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών από τα ευρωπαϊκά stress tests.

Την ίδια ώρα έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank καθώς είναι βέβαιο ότι πρόσθετα απαιτούνται κεφάλαια 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της. Το βασικό σενάριο μιλά για την ιδιωτικοποίηση καθώς 5 μεγάλα funds έχουν ήδη λάβει απόφαση στις επενδυτικές τους επιτροπές να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα που αναδεικνύει το μέγεθος της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Ο προβληματισμός έγκειται σε πολιτικό επίπεδο καθώς έχει υπάρξει αρχικά επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις προσωρινές υποαξίες που μπορεί να καταγράφει το ΤΧΣ. Όμως στο βαθμό που κορυφαία στελέχη της ΚΟ του ΠαΣοΚ εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο εγχείρημα έχει αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα για την υιοθέτηση του βασικού σεναρίου.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με συμμετοχή, αρχική, του ΤΧΣ στην αύξηση και πώληση του ποσοστού αυτού σε υψηλότερα επίπεδα στα funds, ώστε να διασωθούν τα προσχήματα που θα ομιλούν για αρνητική υποαξία των κεφαλαίων του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...