Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Προς εξέταση η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών είναι το επόμενο μέτρο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας, εκ παραλλήλου με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ. 


Η διαμόρφωση του "οδικού χάρτη" για τη βιομηχανική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής ατζέντας της διϋπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, για πρώτη φορά.


Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, εκκρεμεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες, ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους (όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1 μονάδες, που έγινε χωρίς μείωση συντάξεων) και ότι εξετάζεται αν η μείωση των εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις, από 1,3 μονάδες κάθε φορά.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων από την πλευρά της βιομηχανίας. Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων είναι αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές από το ΥΠΕΚΑ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος από το όφελος θα περάσει άμεσα και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με τη μείωση της τιμής του καυσίμου. Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε διαβούλευση δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη λεγόμενη διακοψιμότητα (μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παροχής σε περιόδους αιχμής) και την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η βιομηχανία στη χώρα είχε στοχοποιηθεί, ωστόσο με τη λειτουργία της διϋπουργικής επιτροπής θα καταρτισθεί ένας οδικός χάρτης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης επισήμανε από την πλευρά του ότι ζητήθηκε από τη βιομηχανία με αφορμή τη μείωση του ενεργειακού κόστους να πάρει αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος απάντησε ωστόσο ότι η απασχόληση θα αυξηθεί αυτόματα εφόσον βελτιωθούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων ενώ παρέπεμψε σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για τις επιπτώσεις των μέτρων στην απασχόληση. Χαρακτήρισε πάντως θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζονται μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας που μετείχαν στη συνεδρίαση απέφυγαν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση που να συνδυάζεται με την απασχόληση.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς και Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...