Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Σαμαράς: Πάταξη της γραφειοκρατίας, ευκολότερη η αδειοδότηση επιχειρήσεων

Προϋπόθεση για την ανάσχεση της ανεργίας η στήριξη της επιχειρηματικότητας - Η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, ακόμα και αυθημερόν - Το νέο πλαίσιο θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας

Βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως τόνισε ο ίδιος τη Δευτέρα, στην παρουσίαση του νέου πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι πλέον η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, ακόμα και αυθημερόν.


Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν και οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το νέο νομοσχέδιο
Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα ενιαίο, ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου χωρίς δυσανάλογα εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.ά.).

Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.  Έτσι, η εταιρεία δεν θα είναι πλέον αναγκασμένη να υποβάλει αίτηση και να περιμένει πότε το Δημόσιο θα την ελέγξει για να εκδώσει την αντίστοιχη άδεια.

Οι έλεγχοι δεν θα διενεργούνται εκ των προτέρων αλλά κατά τη λειτουργία της επιχείρησης και θα γίνονται από πιστοποιημένους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...