Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Απειλούνται με λουκέτο 60.000 επιχειρήσεις

Περισσότεροι από 36.500 έμποροι «πύκνωσαν» τις τάξεις των ανέργων τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Την ίδια τύχη είχαν και περίπου 9.400 βιοτέχνες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και να συμπαρασύρουν στην ανεργία 34.400 μισθωτούς. Συνολικά στη μεταποίηση και στο εμπόριο, δηλαδή στους δύο πιο «εργατοβόρους» κλάδους της ελληνικής οικονομίας, χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο 98.800 θέσεις εργασίας: 45.900 επιχειρηματιών, 46.300 μισθωτών και πάνω από 6.500 βοηθών οικογενειακών επιχειρήσεων.
Το «φιλί της ζωής» ελπίζουν ότι θα πάρουν από τις εκπτώσεις εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κατ’ επέκταση και οι χιλιάδες προμηθευτές τους, που περιμένουν συνήθως πάνω από ένα εξάμηνο για να πληρωθούν και πολλές φορές ακόμη και πάνω από ένα χρόνο. Πιστεύουν ότι οι φετινές θερινές εκπτώσεις, που άρχισαν την περασμένη Πέμπτη, θα είναι η «τελευταία ευκαιρία» που τους δίνεται για να ορθοποδήσουν, καθώς αναμένουν ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και πολύ δυσκολότερο χειμώνα.
Στο κόκκινοΠαράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται πάνω από 60.000 επιχειρήσεις, οι οποίες το φθινόπωρο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κλεισίματος, ενώ άλλοι ακόμη πιο απαισιόδοξοι εκφράζουν φόβους ότι τα «λουκέτα» μπορεί τελικά να ξεπεράσουν ακόμη και τον αριθμό των 100.000, «διαγράφοντας» από το χάρτη το 1/8 των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι εκπτώσεις άρχισαν πριν από δύο ημέρες, με πολύ εντυπωσιακά ποσοστά, τα οποία, όμως, δεν έτυχαν ανάλογης ανταπόκρισης από τους καταναλωτές, καθώς η αγοραστική κίνηση κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών των εμπόρων. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν περίπου επτά εβδομάδας, καθώς θα λήξουν στις 31 Αυγούστου, αλλά οι εκπρόσωποι των εμπόρων εκτιμούν ότι η όποια αναζωπύρωση της αγοράς δεν θα διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα με δέκα ημέρες.
Την έναρξη των εκπτώσεων σκίασε η προσφυγή της αλυσίδας «Ατλάντικ» στο άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, κίνηση που αναζωπύρωσε τους φόβους για ενεργοποίηση ενός καταστροφικού ντόμινο στην αγορά, που μπορεί να συμπαρασύρει εκατοντάδες επιχειρήσεις (προμηθευτές και μη). Επίσης, επανήλθε πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς η δουλειά 3.500 - 4.000 εργαζομένων στην «Ατλάντικ» κρέμεται πλέον «επί ξυρού ακμής».
Η «Ατλάντικ» περιλαμβάνεται ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά σημαντικά προβλήματα λειτουργίας φαίνεται να αντιμετωπίζουν και κάποιες μικρότερες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο στην περιφέρεια, οι οποίες, όμως, απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και συναλλάσσονται με επίσης εκατοντάδες προμηθευτές. Εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται καθυστέρηση στην πληρωμή των προμηθευτών και από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων. Το φαινόμενο αυτό -τονίζουν- είναι εξόχως ανησυχητικό, καθώς οι ανοιχτές υποχρεώσεις των αλυσίδων είναι υψηλές και μέσω των μεταχρονολογημένων επιταγών έχουν διαχυθεί σε όλη την αγορά.
Κάθε «στραβοπάτημα», λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει ντόμινο με συνέπειες τραγικές για δεκάδες ή και εκατοντάδες επιχειρήσεις, επισημαίνουν. Η ανεργία, πάντως, δεν είναι «προνόμιο» μόνο των μισθωτών. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει με σφοδρότητα και τους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στους κλάδους του εμπορίου και της μεταποίησης.
Ειδικά για το εμπόριο, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι χαμένες θέσεις επιχειρηματιών είναι υπερτριπλάσιες από τις θέσεις μισθωτής εργασίας που χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 οι θέσεις εργασίας στο εμπόριο μειώθηκαν κατά 51.700.
Χωρίς δουλειά έμειναν:
36.500 έμποροι, από τους οποίους οι 18.000 απασχολούσαν στις επιχειρήσεις τους και μισθωτούς, ενώ οι 18.500 ήταν αυτοαπασχολούμενοι χωρίς να έχουν στην επιχείρησή τους κανένα μισθωτό.
11.900 μισθωτοί.
3.300 μέλη της οικογένειας του επιχειρηματία που απασχολούνταν ως βοηθοί στην οικογενειακή επιχείρηση.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το τελευταίο χρόνο «λουκέτο» έβαλαν γύρω στις 25.000 εμπορικές επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 11.000 - 12.000 απασχολούσαν και άλλους εργαζόμενους πέραν του επιχειρηματία. Στη μεταποίηση οι «μεγάλοι χαμένοι» είναι οι μισθωτοί, αφού από τις 47.100 θέσεις εργασίας που χάθηκαν οι 34.400 ήταν θέσεις μισθωτής εργασίας. Οι άνεργοι επιχειρηματίες του κλάδου αυξήθηκαν κατά 9.400 και οι βοηθοί στις οικογενειακές επιχειρήσεις κατά 3.300.
«Δει δε χρημάτων». Η αρχαία αυτή ρήση είναι που ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που κυριαρχεί σήμερα στην ελληνική αγορά. «Ρευστό» δεν υπάρχει και χιλιάδες επιχειρήσεις «πνίγονται» στις υποχρεώσεις τους, καθώς όχι μόνο στέρεψε η χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ή είναι πολύ ακριβή με τα επιτόκια να φθάνουν ακόμη και το 10% με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, αλλά και συρρικνώθηκε η ζήτηση σε επίπεδα που ούτε μπορούσαν να διανοηθούν οι έμποροι πριν από 1-2 χρόνια.
Η ζήτηση τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, έχει μειωθεί 5% ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Στα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων καταγράφεται μια πτώση της τάξης του 10%, ενώ στα λιγότερο απαραίτητα είδη η μείωση φθάνει ακόμη και το 50% ή και το 60%. Στην ένδυση και υπόδηση καταγράφεται μία πτώση της τάξης του 20%-30%, ενώ στην εστίαση η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και ο τζίρος φαίνεται να έχει μειωθεί έως και 50%.
Κατά τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα το φθινόπωρο, καθώς θα γίνουν αντιληπτές όλες οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των εισοδημάτων των καταναλωτών.
ΑπαισιόδοξοιΠάντως, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ τον Ιούνιο, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, με τους Ρουμάνους να ακολουθούν και σε μεγάλη πλέον απόσταση τους Βούλγαρους και τους Πορτογάλους. Επιπλέον, ο Δ. Ασημακόπουλος εκτιμά ότι το φθινόπωρο θα αυξηθούν και τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, όχι μόνο λόγω αδυναμίας επιβίωσης, αλλά και εξαιτίας του συνταξιοδοτικού. Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην αγορά ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Ν. Σκορίνης. Το «κίνημα των αποδείξεων», λέει, κρύβει την πραγματική κατάσταση. Ο τζίρος ακόμη και στα πολυκαταστήματα, που κατά τεκμήριο έκοβαν αποδείξεις, εμφανίζεται μειωμένος κατά 20%.
Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η μείωση κατά μέσο όρο κυμαίνεται γύρω στο 30%-40%, ενώ υπάρχουν και κλάδοι με πτώση έως και 60%. Βρισκόμαστε μπροστά «σε μία βίαιη αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χάνουν ταχύτατα έδαφος και μερίδια στην αγορά», τονίζει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας φόβους ότι τα «λουκέτα» έως το τέλος του 2010 είναι πιθανό να φθάσουν ακόμα και τον αριθμό των 100.000.
Πρατήρια καυσίμων
Εκλεισαν 500 βενζινάδικα το τελαυταίο  διάστημα 
Η υπερφορολόγηση των καυσίμων από τη μία και ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης από την άλλη, έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού εκατοντάδες πρατήρια. Αρκετά μάλιστα από αυτά έχουν ήδη κάνει το τελευταίο βήμα προς το γκρεμό και έπαψαν να λειτουργούν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών (ΟΒΕ), 500 πρατήρια καυσίμων έβαλαν ήδη λουκέτο, εκ των οποίων τα 60 λειτουργούσαν στην Αττική. Επιπλέον, πάνω από 1.000 πρατήρια υπολειτουργούν, καθώς ανοίγουν 1-2 ημέρες την εβδομάδα, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης (που έχουν διογκωθεί πάρα πολύ μετά την αύξηση των φόρων)για να αγοράσουν καύσιμα.
Η κατανάλωση αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια, εκτιμά η Ομοσπονδία, έχει μειωθεί κατά 30% από τις αρχές του χρόνου, ενώ οι τιμές την ίδια περίοδο επιβαρύνθηκαν με 41 λεπτά το λίτρο αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 1,50 ευρώ, ενώ αν δεν είχαν μεταβληθεί οι φόροι θα κυμαινόταν γύρω στα 1,10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...