Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Εντοκα γραμμάτια Δημοσίου με 4,5% για ιδιώτες

Με δύο εκδόσεις εξάμηνων και τρίμηνων εντόκων γραμματίων, αλλά χωρίς την έκδοση ετήσιων τίτλων, το Ελληνικό Δημόσιο επιστρέφει στις αγορές. Μέσω των εκδόσεων αυτών σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει τους τίτλους συνολικής αξίας 4,560 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο. Οι δύο αυτές βραχυχρόνιες εκδόσεις προσφέρουν την ευκαιρία στους αποταμιευτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους για τρεις ή έξι μήνες με σχετικά υψηλές αποδόσεις, καθώς προβλέπεται η συμμετοχή τους με δημόσια εγγραφή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τον εξάμηνο τίτλο το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 4,5% και 5%. Το Δημόσιο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση ετήσιου εντόκου γραμματίου για να μη ρισκάρει πιθανή αποτυχία της έκδοσης.

Οι επενδυτές σε αυτή τη φάση εμφανίζονται διατεθειμένοι να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο για περίοδο έως έξι μηνών και όχι μεγαλύτερη καθώς θεωρούν ότι τίτλοι μεγαλύτερης διάρκειας ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε χθες ότι προχωρεί σε έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων στις 13 Ιουλίου, με δημοπρατούμενο ποσό 1,250 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα βάσει του Κανονισμού Βασικών Διαπραγματευτών θα ικανοποιήσει μη ανταγωνιστικές προσφορές που θα υποβληθούν τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας όσο και κατά το χρονικό διάστημα δύο εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία και έως 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Ετσι, μπορούν να αντληθούν επιπλέον 750 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως το πρώτο μέρος των λήξεων. Με τον ίδιο τρόπο και ανάλογα ποσά θα καλυφθούν και οι λήξεις στις 23 Ιουλίου που θα αναχρηματοδοτηθούν με έκδοση τρίμηνων τίτλων.

Η απόδοση των εντόκων γραμματίων αναμένεται δελεαστική για τους αποταμιευτές και «αλμυρή» για το Δημόσιο καθώς για τους εξάμηνους τίτλους θα κυμαίνεται μεταξύ 4,5% και 5%. Η απόδοση αυτή θεωρείται χρυσή ευκαιρία για τους αποταμιευτές, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν τους τίτλους με δύο τρόπους: Πρώτον, από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου και έως την Τετάρτη 14 Ιουλίου οι ιδιώτες αποταμιευτές μπορούν να μετάσχουν σε δημόσια εγγραφή σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες για να αποκτήσουν τα έντοκα στην τιμή της δημοπρασίας.

Δηλαδή το διάστημα αυτό οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να πηγαίνουν στις τράπεζες και στις χρηματιστηριακές εταιρείες και να εγγράφονται για το ποσό εξάμηνων εντόκων γραμματίων που επιθυμούν να αγοράσουν. Δεύτερον, το διάστημα 16 έως 23 Ιουλίου αγοράζοντας έντοκα στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...