Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Νέα ρύθμιση για τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Αθήνα
Σε νέα ρύθμιση εξόφλησης χρεών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησε το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στον ασφαλιστικό νόμο.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται οικονομική «ανάσα» σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις που έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς παρέχεται σημαντική έκπτωση σε όσους σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως τις 15 Οκτωβρίου.

Όσες επιχειρήσεις υποβάλουν εντός της προθεσμίας αίτηση για την εξόφληση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και έκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών αν η εξόφληση γίνει τμηματικά.

Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι αυτά ισχύουν και για οφειλέτες «οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής».

Στόχος είναι να βρεθεί ρευστό για τα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία οι εργοδότες χρωστούν 12 δισ. ευρώ. Οι οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ, ακολουθεί ο ΟΑΕΕ που δεν έχει να εισπράξει 4 δισ. ευρώ και έπονται τα άλλα Ταμεία.

Μετά τη λήξη της συγκεκριμένης ρύθμισης θα υπάρξει μόνιμος τρόπος αποπληρωμής των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπονται 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών.

Με τη ρύθμιση αυτή, που θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 15 Οκτωβρίου, παρέχεται έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...