Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

«Αποποινικοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών - Ευέλικτες ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ»


Παρέμβαση Αυγενάκη προς Βρούτση

Σε καίρια ζητήματα ασφάλισης και καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ, όπως η αποποινικοποίηση των οφειλών, η ευελιξία στις ρυθμίσεις και ο... μη υπολογισμός του ποσού της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά το διάστημα που δεν ήταν ενήμεροι οι ασφαλισμένοι, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Η παρατεταμένη ύφεση έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα του οποίου τα έσοδα μειώθηκαν ως αποτέλεσμα της μείωσης της απασχόλησης και της κρατικής ενίσχυσης ενώ, ταυτόχρονα, οι ανάγκες χρηματοδότησης πολλαπλασιάστηκαν. Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ασφαλιστικός Οργανισμός Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε συνάρτηση με τα γνωστά από το παρελθόν ζητήματα ελλιπούς οργάνωσης, καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση μέτρων που να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά του, αλλά και μια ρεαλιστική ρύθμιση των συνεχώς αυξανόμενων οφειλών των 575.000 ασφαλισμένων - οφειλετών.

«Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 1 του α.ν. 86/1967, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν την ποινικοποίηση της οφειλής τους στον ασφαλιστικό τους φορέα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για εργοδοτικές εισφορές», όπως υπογραμμίζει ο Λ. Αυγενάκης.

Επιπλέον, όπως αναφέρει στο έγγραφό του προς τον Υπουργό «μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να παραμένει «ανασφάλιστο» χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή. Ταυτόχρονα τους καταλογίζονται οφειλές για παροχές υγείας που δεν μπορούν να λάβουν, αλλά που κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν»

Ακόμη, «οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ όταν προβαίνουν σε ρύθμιση της οφειλής τους, ή κάνουν μια ρύθμιση για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κλίμακα, χάνουν τη ρύθμιση τους, επανέρχονται στην αρχική τους ασφαλιστική κλίμακα και χάνουν την δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση αυτή, εάν καθυστερήσουν μία πληρωμή ακόμη και για μια ημέρα καθυστέρησης», επισημαίνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής.

Δεδομένου ότι η αντικειμενική δυσκολία πληρωμών σε συνδυασμό με τα αναγκαστικά μέτρα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική στάση πληρωμών, η οποία «καταστρέφει» οριστικά το Ταμείο είναι αναγκαίο να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις όσον αφορά στη ρύθμιση των οφειλών.

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, τον μη υπολογισμό κατά τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών του ποσού που αναλογεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά το διάστημα που οι ασφαλισμένοι δεν ήταν ενήμεροι, άρα δεν απολάμβαναν παροχές. Επιπλέον ζητά πιο ευέλικτες και σύμφωνες με τα πραγματικά δεδομένα ρυθμίσεις χωρίς τις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος ρύθμισης οφειλών σε περιπτώσεις μικρών χρονικών καθυστερήσεων πληρωμής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...