Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Μειωμένα κατά 211 δισ. ευρώ τα επιχειρηματικά δάνεια

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, για πρώτη φορά από το 2011, θα εμφανίσει φέτος πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,9%. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της EY Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF), δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να υποστηρίξει και την ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.


Στην ανάλυση, η πρόβλεψη για την αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων για το 2014 έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Οκτωβρίου 2013 και εκτιμάται ότι θα είναι κατά 211 δισ. ευρώ λιγότερη.


Η καταναλωτική πίστη έχει και αυτή μειωθεί, κατά 29 δισ. ευρώ το 2013, καθώς τα νοικοκυριά βρέθηκαν υπό πίεση να μειώσουν το χρέος τους λόγω της υψηλής ανεργίας.

Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια του 2014, προβλέπεται μείωση κατά 26 δισ. ευρώ, ενώ η καταναλωτική πίστη δεν αναμένεται, μέχρι το 2016, να ανακάμψει στα επίπεδα του 2012.

Οι προοπτικές είναι πιο ισορροπημένες για τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εκτός των τραπεζών. Τα Υπό Διαχείριση Κεφάλαια (ΚΥΔ) θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, φθάνοντας τα 5 τρισ. ευρώ, για πρώτη φορά. Ωστόσο, η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, ο χαμηλός πληθωρισμός και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια περιορίζουν τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση. Και ενώ οι προοπτικές για τις ασφαλιστικές εταιρείες βελτιώνονται, καθώς εκτιμάται ότι τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 20% το 2013, τα σταθερά υψηλά επίπεδα ανεργίας θα περιορίσουν το ρυθμό ανάκαμψης των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάλυση αναφέρεται ότι η προβλεπόμενη για το 2014 χαμηλή οικονομική ανάπτυξη έχει επηρεάσει αρνητικά τις προβλέψεις για τον τραπεζικό δανεισμό. Η πρόβλεψη για μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την πιο επιφυλακτική στάση των τραπεζών ως προς τον δανεισμό, έχει ως αποτέλεσμα τα δάνεια των επιχειρήσεων να αυξηθούν κατά μόλις 1,6% το 2014, αντί του 3,8% της πρόβλεψης του Οκτωβρίου 2013. Αυτό ισοδυναμεί με 211 δισ. ευρώ λιγότερες χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις. Επίσης, οι προβλέψεις για την καταναλωτική πίστη κάνουν λόγο για σημαντική μείωση.

Τα επισφαλή δάνεια, ο δανεισμός και τα ασφάλιστρα, όλα υποδηλώνουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Η πρόβλεψη για το 2014 δείχνει ότι οι παρατεταμένες μακροοικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης έχουν σημαντική επίδραση στην ικανότητα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των χωρών αυτών να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Η έκθεση προβλέπει για τη Γερμανία αύξηση της τάξης του 3- 4% των δανείων προς τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και για τα ενυπόθηκα δάνεια. Στη Γαλλία, προβλέπεται και στις τρεις κατηγορίες αύξηση 2%. Στην Ολλανδία, οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, αυξήθηκαν κατά 2,9% πέρυσι, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας, ενώ προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 2%, φέτος. Η καταναλωτική πίστη και τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% και 1,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, στην Ιταλία οι χορηγήσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ στην Ισπανία η επιχειρηματική πίστη προβλέπεται να μειωθεί, περαιτέρω, κατά 3,2% το 2014, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση από το 2008, στο 35%. Η στεγαστική πίστη θα μειωθεί 3% και η καταναλωτική πίστη κατά 2,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...