Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

4 + 1 τρόποι για να βγείτε απ' τη μαύρη λίστα του Τειρεσία

Και όμως τη διαγραφή από τη μαύρη λίστα του Τειρεσία μπορούν να πετύχουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη και αν έχουν σκάσει επιταγές ή συναλλαγματικές τους. 


Πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι να πληρώσουν, έστω και εκ των υστέρων, την επιταγή. Έπετια καταθέτει αίτηση απευθείας στην Τειρεσίας ΑΕ συνοδευόμενη είτε από το σώμα της επιταγής και φωτοτυπία των δύο όψεων αυτού είτε από δικαστική απόφαση, από την οποία θα προκύπτει σαφώς η εξόφληση της επιταγής. 


Όπως γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος" περιπτώσεις που δεν συνοδεύονται από το σώμα της επιταγής εξετάζονται κατά περίπτωση από την Τειρεσίας και γίνονται δεκτές μόνο εφόσον από τα προσκομιζόμενα λοιπά έγγραφα προκύπτει ότι πράγματι έχουν εξοφληθεί.

Η διαγραφή επίσης είναι δυνατή:

*αν η επιταγή σφραγίσθηκε και αναγγέλθηκε από λάθος της τράπεζας παρότι υπήρχαν τα χρήαμτα στον τηρούμενο σχετικό λογαριασμό
*αν η επιταγή είναι ατάκτου εκδόσεων
*αν έχει εκδοθεί ποινική απόφαση ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση πολιτικού δικαστηρίου ή βούλευμα που αθωώνει τον εκδότη για λόγους που ανάγονται στην εγκυρότητα του τίτλου και όχι λόγω εξοφλήσεως της
*αν έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση κήρυξης της επιταγής ανίσχυρης ή ακύρωσης της εξ αυτής υποχρεώσεως του εκδότη.

Τα ίδια ισχύουν και τις απλήρωτες συναλλαγματικές.

Η εγγραφή στη μαύρη λίστα του Τειρεσία μπορεί να αφορά απλήρωτες επιταγές ή συναλλαγματικέ, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών καθώς και διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

με βάση όσα ισχύουν σήμερα τα στοιχεία στη μαύρη λίστα διατηρούνται από δύο χρόνια (επιταγές, συναλλαγματικές) έως και 10 χρόνια (πτωχεύσεις).

Σύμφωνα με την Τειρεσίας ΑΕ τα φέσια εφόσον δεν υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ δεν αναγράφονται στη μαύρη λίστα. Ωστόσο υπάρχει προ μηνών απόφαση της ΤτΕ που αναφέρει ότι μπορούν να μην μπαίνουν στη μαύρη λίστα ακάλυπτες επιταγές για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου σε 6 μήνες από 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...