Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΤτΕ: Επέστρεψαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά περίπου μισό δισεκ. ευρώ αγγίζοντας τα 161... δισεκ. ευρώ από 160,4 δισεκ. ευρώ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου.



Αντιθέτως, οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά -3,8%, από -3,9% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 510 εκατ. ευρώ.


Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 203 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,8%, τον Οκτώβριο του 2013. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,6%, το Νοέμβριο του 2013, από -4,5% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 299 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -6,4%, το Νοέμβριο του 2013.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το χρέος των επιχειρήσεων να μειωθεί στα 103,9 δισ. ευρώ από 109,3 δισ. ευρώ το 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, το Νοέμβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 13 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 0,0%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 294 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Νοέμβριο του 2013 και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 3,2% στα 71,4 δισ. ευρώ, ενώ σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες περιορίστηκε κατά 4,5% στα 28,4 δισεκ. ευρώ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...