Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Με το σταγονόμετρο η χορήγηση δανείων και φέτος

Ύφεσης συνέχεια φαίνεται πως θα αποτελέσει το 2014 για της Ελληνικές τράπεζες καθώς με το σταγονόμετρο και κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αναμένονται οι δανειοδοτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για το τρέχον έτος.


Οπως εκτιμούν, το 2014 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα κυμανθεί μεταξύ -2% και -3% έναντι πτώσης περίπου 4% το 2013. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Νοέμβριο ήταν μειωμένα κατά 3,83%.


Κατά την περίοδο της κρίσης, δηλάδή μεταξύ  2009-2013, η ροή δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν μειωθεί κατά 39 δισ. ευρώ εξαιτίας της κρίσης. Η βίαιη απομείωση είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά άσχημης κατάστασης ρευστότητας καθώς οι καταθέσεις έχουν μειωθεί δραματικά στο προαναφερθέν διάστημα αλλά και της διάχυτης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης που αποθαρρύνει τα αξιόχρεα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανοίξουν νέα «μέτωπα» καθώς και τις τράπεζες να διαθέσουν στην αγορά την περιορισμένη ρευστότητα που διαθέτουν.

Τέλος, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για το 2014, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις ανωτάτων στελεχών του υπουργείο Οικονομικών αλλά και του τραπεζικού κλάδου,   το 2015 προβλέπεται επιστροφή σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης ύστερα από πέντε χρόνια συρρίκνωσης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, η πρόβλεψη για σταθεροποίηση και ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης από το 2015 στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι θετικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...