Μηλιός - τράπεζες, κόμματα εξουσίας, επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα... το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής
Δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και σύσταση ειδικού οργανισμού για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνικές τράπεζες.
Τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το τραπεζικό σύστημα τις αναλύει ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, σε συνέντευξή του στο Left.gr.
Με αφορμή την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την έντονη κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πολιτική, σχετικά με τη συζήτηση για επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες, ο κ. Μηλιός τονίζει ότι οι προτάσεις του κόμματός του βασίζονται σε τρεις πυλώνες:
«Πρώτον, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος. Ο δημόσιος χαρακτήρας, όχι γιατί είμαστε λάτρεις του δημοσίου "έτσι και αλλιώς", αλλά γιατί είναι προϋπόθεση για να ασκηθούν διαφορετικές πολιτικές.
Δεύτερον, η δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοδοτικού τομέα, ο οποίος να είναι έξω και πέραν από τις συστημικές τράπεζες. Μιλάω για αναπτυξιακή τράπεζα ειδικού σκοπού, για ταμεία κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης πρωτοβουλιών οι οποίες θα στηρίζουν, θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση.
Τρίτον, ίσως σημαντικότερο από όλα, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων, των "κόκκινων δανείων". Πρέπει να υπάρξει ένας ειδικός οργανισμός δημόσιου συμφέροντος, που να έχει περίπου τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού πρώτης κατοικίας. Να εξετάζει όλες τις περιπτώσεις μικρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η περίπτωση δανείων, που είναι σχετικά μικρή, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καθόλου και να παγώσει την εξυπηρέτησή τους μέχρις ότου μπορέσουν να υπάρξουν πληρωμές. Και δεύτερον, να αναδιαρθρώσει τα "κόκκινα δάνεια", έτσι ώστε να καθαρίσουν μέσω αυτού του οργανισμού οι τράπεζες και να μπορέσει ξανά το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Ο Γιάννης Μηλιός σημειώνει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έσπασε σε «κακή» τράπεζα, που πήρε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε «καλή», που πήρε το κερδοφόρο κομμάτι. Η όλη διαδικασία κόστισε 4,5-4,6 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και μετά η «καθαρή» τράπεζα δόθηκε ως δώρο στη Eurobank.
Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπαρκτό το «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής», το σύμπλεγμα τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα». Επισημαίνει: «Συμπτωματικά όλες οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) δίνουν εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ του Ψυχάρη και στον «Πήγασο» του Μπόμπολα - μεγαλομέτοχοι του Mega και οι δύο - επιχειρήσεις ζημιογόνες και υπερδανεισμένες. Ζημιές 22 εκατ. ευρώ για το 2013 είχε ο ΔΟΛ και χρέη που φτάνουν στα 216 εκατ. ευρώ. Ζημιές 22 εκατ. ευρώ εμφάνισε και ο Πήγασος και χρέη 223 εκατ. ευρώ. Επιχειρήσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπαιρναν ούτε ευρώ σε δάνεια».
Ο κ. Μηλιός υπογραμίζει ότι προκαλεί απορία «με τα σημερινά οικονομικά στοιχεία μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών και ομίλων, πώς συνεχίζουν να δανειοδοτούνται; Πώς ανανεώνονται ομολογιακά δάνεια εκατοντάδων εκατ., πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια και υπό ποίους όρους;» και εκτιμά ότι «το πολιτικό σύστημα ευνοεί τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις τράπεζες. Και τα μέσα ενημέρωσης στηρίζουν το παλιό, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές που ευνοούν τις τράπεζες».
Όσον αφορά στο θέμα της επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών, ο κ. Μηλιός επισημαίνει ότι «το ελληνικό κράτος έχει δώσει γύρω στα 205 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και δάνεια, ποσό μεγαλύτερο από το σημερινό ΑΕΠ της Ελλάδας. Συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό το δάνειο των 50 δισ. προς τις τράπεζες, με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας και η Ελληνίδα φορολογούμενη».
Ωστόσο, προσθέτει, η κυβέρνηση έχει βάλει εμπρος μια διαδικασία για να μπορέσουν οι ιδιώτες να αποκτήσουν ξανά τις συστημικές τράπεζες, με αγορά μετοχών. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο των warrants. Όμως, σημειώνει, οι σημερινές τιμές των μετοχών είναι πάρα πολύ χαμηλές.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ και οι τέσσερις τράπεζες θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών, παίρνοντας τις μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έναντι τιμήματος 15-18 δισ. Ενώ θα έπρεπε να δώσουν μεταξύ 40-50 δισ.». Αυτό σημαίνει ότι «το κράτος, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, που κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα πληρώσουν χασούρα ύψους τουλάχιστον 20-30 δισ. ευρώ».
Το διαφαινόμενο σκάνδαλο, καταλήγει ο κ. Μηλιός, «είναι τόσο μεγάλο ώστε τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησαν στα πλαίσια του (μελλούμενου) νόμου να υπάρχει και μια διάταξη που να τους απαλλάσσει από τυχόν ποινικές συνέπειες για αυτή τη ρύθμιση».
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Οι δηλώσεις Λαφαζάνη για εθνικοποίηση τραπεζών και επανασύσταση ΑΤΕ bank και ΤΤ πλήττουν την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ στις αγορές
Οι δηλώσεις Λαφαζάνη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μια φορά τις βασικές θέσεις του κόμματος του για εθνικοποίηση τραπεζών και επανασύσταση της ΑΤΕ και του ΤΤ πλήττουν την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ στις διεθνείς αγορές.
O Λαφαζάνης προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο της παρουσίας του Γιώργου Προβόπουλου του διοικητή της ΤτΕ στην βουλή.
Πρέπει να τονίσουμε κατά τρόπο σαφή ότι κανείς ξένος, παγκοσμίως δεν επιδοκιμάζει τα σχέδια εθνικοποίησης των τραπεζών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μια πολιτική δύναμη που θα έχει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις προσεχώς πρέπει να αποσαφηνίσει κατά τρόπο ορθό και εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις των αγορών την πολιτική του θέση για τις τράπεζες.
Η παρωχημένη πολιτική περί εθνικοποίησης και επανασύστασης της ΑΤΕ και του ΤΤ δεν αποτελούν τον δρόμο του αύριο αλλά του χθες.
Ο κρατισμός στις τράπεζες απέτυχε.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε κάτι που ίσως λίγοι γνωρίζουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΤΕ ήταν η δεύτερη πολιτική δύναμη μετά το ΠΑΣΟΚ ενώ η ΝΔ ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές των συνδικαλιστών.
Επίσης κατείχε δυσανάλογα μεγάλα ποσοστά και στην Εθνική και στο ΤΤ ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εκείνη την περίοδο ήταν δημοσκοπικά τουλάχιστον στο +3% με +4%.
Το παλαιό ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς πολλοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ έχουν μετεξελιχθεί σε ΣΥΡΙΖΑ.
Οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν ήσαν από τους πλέον προνομιούχους και αυτό το γνωρίζουν και γνωρίζουμε τόσο στην Αγροτική, όσο και στην Εθνική και το ΤΤ.
Δεν μπορεί επειδή ορισμένοι συνδικαλιστές ζουν με το χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα να υιοθετεί παρωχημένες και σίγουρα αποτυχημένες λύσεις του παρελθόντος.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται