«Οι όποιες υπερβολές από την πλευρά της Τρόικας και ο λαϊκισμός από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν βοηθούν στην αποκατάσταση θετικού κλίματος στην οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγραμματισμού του υπουργείου του για το 2014.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει «νέφος αμφισβήτησης» από την πλευρά της Τρόικας σε σχέση με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και πως θα έπρεπε να υπάρχει σαφέστερη έκφραση της αναγνώρισης από την πλευρά ορισμένων παραγόντων για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από την ελληνική πλευρά.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης ο προγραμματισμός του υπουργείου για το 2014 το θα κινείται σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα: στη στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς με στόχο τη μείωση των τιμών και της προστασία των καταναλωτών.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα και ειδικότερα το μείζον πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων δηλαδή το κόστος της ενέργειας, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που προέχει είναι να έχουμε υπουργείο Βιομηχανίας με βιομηχανία».
Είπε μάλιστα ότι για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί Διυπουργική Επιτροπή για την Βιομηχανία όπου θα εξεταστούν οριζόντια όλα τα ζητήματα, όπως είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας, η προώθηση έρευνας και καινοτομίας, η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, κ.α." στη στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου οι δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2014 θα αφορούν την καινοτομία, δράσεις για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και αναπροσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ σε 8 κλάδους της οικονομίας και συγκεκριμένα: τουρισμό, αγροτοδιατροφικο τομέα, logistics, περιβαλλοντική βιομηχανία, υγεία, παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας τεχνολογίες πληροφορικής, δημιουργικές βιομηχανίες( ελληνικό desing) και πολιτισμός.
Αναφορικά με την λειτουργία της αγοράς είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα το υπουργείο εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο να θέσει δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο στο οποίο στόχος είναι να υιοθετηθεί το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των ημερών διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, η ενιαία τιμή στα βιβλία κ.α.
Όπως ανέφερε ο υπουργός «δεν μπορούμε να είμαστε», ένα πολιτικό σύστημα που κόβει μισθούς και συντάξεις και την ίδια στιγμή έχει πρόβλημα με το ζύγισμα του ψωμιού και τις ημέρες διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα».
Τέλος για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παραεμπορίου είπε ότι την χρονιά που πέρασε κατασχέθηκαν προϊόντα παραεμπορίου 10,6 εκατομμύρια τεμάχια έναντι 2 εκατομμυρίων το 2012 προϊόντα παραεμπορίου, ενώ ο στόχος είναι το 2014 να υπάρξει αύξηση των ελέγχων σε αποθήκες και εισαγωγικές εταιρείες.
Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την παρουσίαση του προγράμματος του υπουργείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον πτωχευτικό κώδικα και στην πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων.
Απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά αν οι αλλαγές γίνουν εντός του τρέχοντος έτους όπως επιδιώκουν οι Τράπεζες και παρέπεμψε στο Συμβούλιο για την διαχείριση ιδιωτικού και δημοσίου χρέους λέγοντας ότι αυτό είναι που θα δώσει τις κατευθύνσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται