Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς αντικείμενο της συνάντησης Χατζηδάκη - Ράϊχενμπαχ

Τόσο ο κ. Ράϊχενμπαχ όσο και ο κ.Χατζηδάκης δήλωσαν ότι παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας και της δυσκολίας πρόσβασης των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία

Το πρόβλημα της ρευστότητας στην ελληνική αγορά και η αναζήτηση διεξόδων σε αυτό το ζήτημα αποτέλεσε το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράϊχενμπαχ.


Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συγκρότηση ομάδας εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνδρομή στελεχών της Ομάδας Εργασίας με στόχο την διαμόρφωση των νομικών επιχειρημάτων για την ελαστικότερη εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλιών προς συγκεκριμένες μειονεκτικές περιοχές και κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.


Στόχος είναι η άρση των εμποδίων από περιφερειακές και κρατικές ενισχύσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Όπως σημείωσε το απόγευμα, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο εργάζεται μαζί με την Ομάδα Δράσης έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες στήριξης να μην στερηθούν τη χρηματοδότηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Δουλεύουμε μαζί με την Ομάδα Δράσης να διαμορφωθούν τα σωστά νομικά επιχειρήματα, να έχουμε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να μην θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις».

Ακόμη, ο υπουργός στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε πως σε ότι αφορά το Επενδυτικό Ταμείο συνεχίζονται οι επαφές με την γερμανική πλευρά και άλλους επενδυτές ώστε το Ταμείο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σε κάποιο βαθμό του προβλήματος της ρευστότητας και ο κ. Ράϊχενμπαχ ζήτησε επιτάχυνση των προσπαθειών από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε την αλματώδη πρόοδο της Ελλάδας στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ την τελευταία διετία ενώ σημείωσε ότι η συνάντηση με τον υπουργό επικεντρώθηκε στο πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία και τις ΜμΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, μια χρονιά ευημερίας και ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει και αναφέρθηκε στα καλά αποτελέσματα της τουριστικής βιομηχανίας την περασμένη χρονιά.

«Τα οποία όμως, όπως είπε, θα πρέπει να επαναληφθούν και εφέτος όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς».

Και οι δύο δήλωσαν ότι παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας και της δυσκολίας πρόσβασης των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις προκειμένου να τονωθεί η πραγματική οικονομία.

Γνωστοποιήθηκε μάλιστα ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός θα έχει νέα συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας είναι οξύ και για αυτό «το παρακολουθούμε κάθε μέρα».

Τέλος, αναφορικά με το θέμα που ανέδειξε το πρωί ο Συνήγορος του Καταναλωτή σχετικά με την άρνηση κάποιων τραπεζών να παραλάβουν υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 των δανειοληπτών πελατών τους, στις οποίες αναγράφουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους, ο υπουργός σημείωσε «ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...