Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Μίχαλος: Αλλαγή συνθηκών για να μην ατονήσει η δυναμική στις εξαγωγές

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή συνθηκών, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στις εξαγωγές θα ατονήσει, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μίχαλος, σε σημερινή εκδήλωση του επιμελητηρίου για την ενημέρωση των επιχειρηματιών για συγκεκριμένες αγορές.


Οι θετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών είναι αποτέλεσμα υπερπροσπάθειας από την πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων, σημείωσε ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας, ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, έχουν αγγίξει πλέον τα όρια των αντοχών τους.


«Η κόπωση είναι ήδη ορατή, αφού τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ τετραετίας στις εξαγωγές. Ως ΕΒΕΑ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο κ. Μίχαλος.

Προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας, με επέκταση των σχετικών προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, με δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας Εξαγωγών- Εισαγωγών, με ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στοχευμένη αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ κ.ά.

Απαραίτητη κρίνεται η έμφαση στο θέμα της δικτύωσης, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και στον τομέα αυτόν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από την ΚΕΕΕ, σε συνεργασία με διμερή επιμελητήρια και φορείς εξωστρέφειας χωρών από όλο τον κόσμο.

Εξίσου σημαντική, όμως, θεωρείται και η διάσταση της επιχειρηματικής πληροφόρησης και της συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα εξαγωγών, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί η ΚΕΕΕ εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και με τις υπηρεσίες που διαθέτουν άμεση γνώση, για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...